Ha minden igaz, nemsokára hihetetlenül tudatosak leszünk azzal kapcsolatban, mennyi időt töltünk közösségi média appok böngészésével a telefonunkon. Még 2017 decemberében a Facebook tett közzé egy posztot arról, milyen negatív hatása van annak, ha a felhasználók túl sok időt töltenek a közösségi platformon. Most a cég meg is próbál tenni valamit ez ellen.

A Szilikon-völgyi óriás nyilvánosságra hozta, hogy egy olyan új eszközt fog megjelentetni, amelyik megmondja az Instagram- és Facebook-usereknek, hogy mennyi időt töltöttek appjai görgetésével. Sőt, le is tiltja a további értesítéseket.

A Facebook fejlesztése arról tájékoztatja az embereket, hogy mennyi ideje vannak belepistulva a facebookozásba, és riadóztatja őket, ha elértek egy meghatározott időtartamot. Ezen felül lehetővé teszi a számukra, hogy egy ideig ne kapjanak értesítéseket.

Socal Network
A Facebook Új Eszközzel Segítene Korlátozni A Felületén Eltöltött Túl Sok Időt / Fotó: Smh.com.au

Harry Hugo, a The Goat Agency digitális marketing cég egyik alapítója korábban maga is napi 15-16 órákat töltött Twitteren. Hugo így nyilatkozott a dologról a BBC Newsbeatnek:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A mentális egészségügyi problémák megjelenésével, különösen a fiatalok körében, akik a legtöbb időt töltik ezeken a platformokon, nagyon fontos, hogy elérhetővé tegyünk olyan dolgokat, amelyek segítenek ezt kordában tartani.   [/perfectpullquote]

Grant Blank, az Oxford Internet Institute szakértője kevésbé optimista:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Nem mondanám, hogy ez radikális változás lenne vagy, hogy ez valóban nagyban megváltoztatná azt, ahogyan az emberek a Facebookot és az Instagramot használják.   [/perfectpullquote]

Majd hozzáteszi: “Nekem úgy tűnik, egyensúlyoznak aközött a vállalati érdek között, hogy az emberek a lehető legtöbb időt a Facebookon töltsék. Miközben fogékonyságot mutatnak az olyan emberek problémái iránt, akik a folyamatos értesítéseket zavarónak vagy figyelemelterelőnek tartják.”

Kérdés persze, hogy akik élnek a lehetőséggel, mikor érzik az erős kísértést arra, hogy újra visszaállítsák a hírfolyamot.