Egy új-zélandi kisbaba is részt vett az ENSZ ülésén

Az “első” új-zélandi kisbaba, Neve Te Aroha is jelen volt hétfőn az ENSZ üléstermében. Az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern három hónapos csecsemőjével érkezett New Yorkba, a szervezet éves közgyűlésére.

A baba egy spéci igazolványt kapott, ezzel tudott bejutni az ENSZ épületébe. 

Jacinda Ardern Új-Zéland legfiatalabb miniszterelnöke, egyben az első, aki szülési szabadságra ment hivatali ideje alatt. A világon pedig csak a második olyan választott vezető, aki hivatali ideje alatt szült. Az első Pakisztán miniszterelnöke, Benazir Bhutto volt 1990-ben.

A 38 éves új-zélandi miniszterelnök asszony még egy éve sincs hivatalban, de máris hatalmas, idáig nem látott figyelmet szerzett kevesebb mint 5 millió főt számláló nemzetének. 

Ardern sokakat inspirál progresszív programjaival, a nőket érintő ügyek iránti elkötelezettségével és vezetői stílusával.

A kicsivel egyébként édesapja, Clarke Gayford van otthon GYES-en, aki elkísérte feleségét és kislányát az útra. Mivel sokan kíváncsiak voltak a kisbaba nagy napjára, apukája megmutatta Twitteren a baby útlevelet.

No Title

Because everyone on twitter’s been asking to see Neve’s UN id, staff here whipped one up. I wish I could have captured the startled look on a Japanese delegation inside UN yesterday who walked into a meeting room in the middle of a nappy change.Great yarn for her 21st. pic.twitter.com/838BI96VYX

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Bárcsak lefotózhattam volna a japán delegáció döbbent pillantását tegnap az ENSZ-székházban, amikor bevonultak a tárgyalóterembe egy pelenka csere kellős közepén   [/perfectpullquote]

– osztotta meg az eseményeket Gayford a közösségi médiában.

0Ef89Aa078673Cbefe697E3655F812A05500D2A6
Az Apuka, Clarke Gayford, A Kislány, Neve Te Aroha Ardern Gayford És Az Anyuka, Jacinda Ardern Az Ensz Üléstermében / Fotó: Afp / Manila Bulletin

Stephane Dujarric szóvivő elmondta, az ENSZ nagyon örül, hogy Neve babát a közgyűlés termében láthatja. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ardern miniszterelnök asszony megmutatja, hogy senki sem képes jobban képviselni országát, mint egy dolgozó nő   [/perfectpullquote]

– mondta Dujarric. Majd hozzátette, hogy a világ vezetőinek mindössze 5%-a nő, ezért “ezért olyan melegen kell itt üdvözölnünk őket, amennyire csak lehetséges”.

Az új-zélandi kormányfő egyébként a közgyűlésen több vezetővel találkozik, hogy megvitassa legfontosabb célkitűzéseit. Ezek között szerepel az éghajlatváltozás elleni közdelem, a globális kereskedelem előmozdítása és a nők, valamint a gyermekek jogainak védelme.

Eddigi politikai tevékenysége szép egyenleget mutat hazájában. Kormánya megemelte a minimálbért, növelte az alacsony jövedelmű családok és első gyermekes szülők támogatását, továbbá intézkedéseket tett arra, hogy Új-Zéland 2050-re “szénsemleges” ország legyen.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból