Követem Közélet Egy új-zélandi kisbaba is részt vett az ENSZ ülésén

Egy új-zélandi kisbaba is részt vett az ENSZ ülésén

Promóció

Az “első” új-zélandi kisbaba, Neve Te Aroha is jelen volt hétfőn az ENSZ üléstermében. Az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern három hónapos csecsemőjével érkezett New Yorkba, a szervezet éves közgyűlésére.

Promóció
- Advertisement -

A baba egy spéci igazolványt kapott, ezzel tudott bejutni az ENSZ épületébe. 

Jacinda Ardern Új-Zéland legfiatalabb miniszterelnöke, egyben az első, aki szülési szabadságra ment hivatali ideje alatt. A világon pedig csak a második olyan választott vezető, aki hivatali ideje alatt szült. Az első Pakisztán miniszterelnöke, Benazir Bhutto volt 1990-ben.

A 38 éves új-zélandi miniszterelnök asszony még egy éve sincs hivatalban, de máris hatalmas, idáig nem látott figyelmet szerzett kevesebb mint 5 millió főt számláló nemzetének. 

Ardern sokakat inspirál progresszív programjaival, a nőket érintő ügyek iránti elkötelezettségével és vezetői stílusával.

A kicsivel egyébként édesapja, Clarke Gayford van otthon GYES-en, aki elkísérte feleségét és kislányát az útra. Mivel sokan kíváncsiak voltak a kisbaba nagy napjára, apukája megmutatta Twitteren a baby útlevelet.

Clarke Gayford on Twitter

Because everyone on twitter’s been asking to see Neve’s UN id, staff here whipped one up. I wish I could have captured the startled look on a Japanese delegation inside UN yesterday who walked into a meeting room in the middle of a nappy change. Great yarn for her 21st.

Bárcsak lefotózhattam volna a japán delegáció döbbent pillantását tegnap az ENSZ-székházban, amikor bevonultak a tárgyalóterembe egy pelenka csere kellős közepén  

– osztotta meg az eseményeket Gayford a közösségi médiában.

Az apuka, Clarke Gayford, a kislány, Neve Te Aroha Ardern Gayford és az anyuka, Jacinda Ardern az ENSZ üléstermében / Fotó: AFP / Manila Bulletin

Stephane Dujarric szóvivő elmondta, az ENSZ nagyon örül, hogy Neve babát a közgyűlés termében láthatja. 

Ardern miniszterelnök asszony megmutatja, hogy senki sem képes jobban képviselni országát, mint egy dolgozó nő  

– mondta Dujarric. Majd hozzátette, hogy a világ vezetőinek mindössze 5%-a nő, ezért “ezért olyan melegen kell itt üdvözölnünk őket, amennyire csak lehetséges”.

Az új-zélandi kormányfő egyébként a közgyűlésen több vezetővel találkozik, hogy megvitassa legfontosabb célkitűzéseit. Ezek között szerepel az éghajlatváltozás elleni közdelem, a globális kereskedelem előmozdítása és a nők, valamint a gyermekek jogainak védelme.

Eddigi politikai tevékenysége szép egyenleget mutat hazájában. Kormánya megemelte a minimálbért, növelte az alacsony jövedelmű családok és első gyermekes szülők támogatását, továbbá intézkedéseket tett arra, hogy Új-Zéland 2050-re “szénsemleges” ország legyen.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3