Az internet korában, amikor szinte már minden felkerül a világhálóra, nagyon nehéz lenyomozni, mi igaz és mi nem. Az Egyesült Királyság felismerte, hogy az álhírek visszafordíthatatlan károkat okozhatnak. Épp emiatt, jövő évtől az álhírek tanulmányozása, leleplezése a tanterv része lesz.

Az Egyesült Királyság oktatási minisztere Damian Hinds bejelentette, hogy 2020-tól a tanároknak kötelező az oktatás részévé tenni az álhírek által okozott veszélyek tanítását. Ebbe beletartozik a hamis információk terjesztése is. Ez által minden brit tanuló főtárgyként tanulja majd az interneten terjedő álhírek kockázatát. Ilyen például a clickbait címek elemzése, a meggyőzési technikák azonosítása, valamint az álhíreket terjesztő emberek motivációinak megismerése.

Fotó
Fő A Tudatosság / Fotó: Hacker Noon

A kormány azt állítja, hogy az új tanterv lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy könnyebben reagáljanak majd a téves hírekre, és jobban megkülönböztessék a téves információt és a félrevezetést. Nem mellesleg, az oktatási titkár szerint a tudatosság terjesztése azért is nagyon fontos, mert az intézmények hírneve könnyen sérülhet a hamis információk miatt. A propaganda még hatékonyabban terjed a média korában, és a helytelen hírek által a hazugságok simán kezelhetetlenné válhatnak.

Visszavonta a Google az Origótól a 15 milliót, mert a kormány szócsöve

A Google DNI-pályázatán 50 ezer ezurót nyert az Origo mögött álló tulajdonos, a New Wave Media Group. Azonban később ezt felülvizsgálta, majd visszavonta. A két esemény között a New York Times cikke jelent meg, amelyben az Origót a kormány propaganda hírportálja.

Hinds rámutatott, hogy ebben a korban a megbízható forrásokra nagyobb szükség van, mint valaha. Nem csak a technikai vállalatok tudnak segíteni, a fiataloknak is öntudatosabbnak kell lenniük. Az új tantárgy szorosan kapcsolódik majd a „Kapcsolatok, állampolgárság és számítástechnika” tárgyhoz. A következő évtől a brit diákok többet fognak tudni az internet biztonságáról és az ehhez kapcsolódód mentális egészségügyi kihívásokról.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.