A kiszervezés után az alapítványokhoz kerülő források és vagyontárgyak elvesztik közpénz jellegüket az úgynevezett egyetemi modellváltás következtében. Így az Európai Unióból az egyetemek korszerűsítésére érkező támogatások felhasználásának módját sem lehet majd transzparens módon követni.

Egyetemi modellváltás = közvagyon és közpénz Orbán Viktor embereinek

A The New York Times is beszámolt arról, hogy a magyar parlament megszavazta a magyar „egyetemi modellváltást”, egyben a többmilliárd értékű állami vagyon Orbán Viktor miniszterelnök közeli szövetségesei által irányított alapítványokba történő kiszervezését. 

A kritikus vélemények szerint a kormány ezzel a jogszabállyal átjátssza mind a felsőoktatás irányítását, mind az egyetemekhez tartozó hatalmas közvagyont – ingatlanokat és állami cégek részvényeit is beleértve – Orbán politikai támogatóinak.

Orban Viktor Egyetemi Alapitvanyok
Orbán Viktor / Fotó: Balogh László / Associated Press

Az április 27-én elfogadott jogszabály alapján az alapítványok biztosítják az egyetemek hatékonyabb működését függetlenül attól, hogy ki van kormányon. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia átszervezését és az SZFE alapítványba szervezését is irányította, az index.hu-nak azt nyilatkozta, hogy az egyetemek pénzügyi és jogi stabilitás érdekében döntöttek úgy, hogy kétharmados többséggel lehet módosítani a törvényen.

Kapcsolódó cikk

A bírálók azt is felvetették, hogy az átszervezés révén Orbán, akit kvázi diktátornak neveztek egy dokumentumfilmben, és párttársai korlátlan időre szereznek befolyást az eddig autonóm módon működő egyetemek irányításában. Még akkor is, ha az ellenzéki összefogással szemben a Fidesz elvesztené a jövő évi választásokat.

Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora kiemelte, hogy az alapítványok kuratóriumának tagjait az Orbán-kormány nevezi ki, majd pedig a tagok választanak újabb tagokat a megüresedett helyekre, így örökre fennmaradhat az Orbán-rezsim. 

A lap idézi Magyar Bálint korábbi oktatási minisztert, aki azt mondta, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemeknél az oktatás és a kutatás autonómiája nem garantált.

Az alapítványoknál követhetetlen lesz az EU-s támogatások elköltése

Nem alaptalanok ezek az aggodalmak: Orbán már régóta harcol a liberális értékek ellen a gazdaságban, az oktatásban és a kultúra területén. A kormány leépítette a jogállamiságot és a demokratikus értékeket, ami miatt Magyarország összetűzésbe került az Európai Unióval. 

A cikk felidézi, hogy Magyarország és Lengyelország 2020 végén megvétózta az Unió elfogadásra váró hétéves költségvetését és a koronavírus-járvány okozta társadalmi-gazdasági válság kezelésére létrehozott helyreállítási alapot. Végül létrejött a kompromisszum, miszerint az Európai Bizottság csak akkor zárja el a pénzcsapot, ha az Uniónak közvetlen pénzügyi érdeksérelmet okoz a jogállami normák megsértése.

A Bloomberg információi szerint Magyarország kiemelt szerepet szán a felsőoktatásnak a helyreállítási alap felhasználására vonatkozó terveiben: a pénzmennyiség ötödét fordítanák az „egyetemek korszerűsítésére”.

Scheppele szerint az egyetemi modellváltásról szóló új törvény elfogadása miatt nem lehet majd transzparens módon követni az EU-s források felhasználását, hiszen minden közpénz, ami ezekhez az egyetemi alapítványokhoz kerül, onnantól kikerül az államháztartásból. Tehát az Állami Számvevőszék hatáskörén kívül kerül, nem vonatkozik majd rá a közérdekű adatszolgáltatás és nem vonatkozik rá semmiféle közpénzt érintő beszámolási kötelezettség.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején lezajlott privatizációhoz hasonlította a most elfogadott törvényt, amikor a kommunista elit emberei kisajátították az állami vagyont. Hadházy szerint Orbán nem arra készül, hogy elveszti a választásokat, csupán, ahogy azt George Clooney is megjósolta – bebiztosít magának egy B tervet. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk