Élőben közvetítették, ahogy kinyitottak három egyiptomi szarkofágot

Vasárnap éjjel nyitották fel a koporsókat, köztük egy két és félezer éve élt főpapét, a Nílus-menti Minjában.

A 26. dinasztia (i. e. 664-525) idejéből származó szarkofágok felnyitását az egyiptomi legfelső régészeti tanács vezetője, Musztafa Vaziri és Záhi Havvász híres egyiptomi régész, a korábbi régészeti miniszter jelenlétében végezték, az eseményt a Discovery Channel sugározta Expedition Unknown: Egypt Live című kétórás műsorában.

A szarkofágok egyikében egy kék gyöngyökkel díszített női múmiát találták, egy másikban egy fiatal nő és az apja múmiáját fedezték fel. A kamerák azonban leghosszabban a harmadik koporsó, Ízisz istennő egy főpapja szarkofágjának felnyitásán időztek, mivel ezen már kívülről látszott, hogy egy előkelőség koporsója lehet.

egyiptomi szarkofágok discovery channel
Egyiptomi szarkofágok kutatása / Fotónk illusztráció / Fotó: BBC

A többé múmiától eltérően ezen magas színvonalú balzsamozást és fáslizást végeztek, ami segített jó állapotban megőrizni a holttestet, és Ízisz egy aranyozott szobrát is megtalálták mellette.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez az ember olyan volt, mint egy király[/perfectpullquote]

– kommentálta a látottakat Záhi Záhi Havvász. – Az ókori Egyiptom vége felé a főpapok volt a valódi hatalom, és ez most látszik is – tette hozzá Josh Gates műsorvezető.

A sírban találtak egy ritka, viaszból készült fejet is. Havvász azt mondta, hogy még sosem látott hasonlót a késői korból.

No Title

The mummy revealed. What a stunner. The world’s first look at a 2,500 year-old burial of a high-priest of the Egyptian god Thoth. To viewers around the world who joined us tonight LIVE – thanks for being a part of the team. @discovery #ExpeditionUnknown #EgyptLIVE pic.twitter.com/7Prt1cLabO

A régészeti helyszínen tavaly februárban bukkantak a szarkofágra, amikor egy sírrablót követve egy egész alagúthálózatot tártak fel 40 múmiát tartalmazó síremlékkel.

Lopott egyiptomi műkincseket próbáltak eladni Londonban

A szaktárca közlése szerint a régészeti leletre nemzetközi aukciós honlapokon végzett kutatások nyomán sikerült rátalálni – írja a BBC hírportálja. A minisztérium szerint a lelet azonosítását követően leállíttatták az aukciót és eltávolíttatták a tárgyat a tételek közül. Azt egyelőre nem tudni, hogy I.

A feltételezések szerint az egyiptomi előkelőségek maradványait őrzik az ókori sírok, amelyek Záhi Havvász szerint “50 évre elegendő munkát ad a régészeknek”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A térségben már 1927-ben találtak egy mészkő szarkofágot, amelyet el is helyeztek a kairói Egyiptomi Múzeumban, de a lelőhely aztán feledésbe merült[/perfectpullquote]

– magyarázta Havvász.

Egy neve elhallgatását kérő egyiptomi régész az adással kapcsolatban azt mondta az AFP-nek, hogy az végső soron egy “médialátványosság, amely ha jól csinálják, felkeltheti az emberek érdeklődését a régiségek iránt és ösztönözheti az idegenforgalmat”.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Az ismeretterjesztő csatorna nem válaszolt arra a kérdésre, hogy fizettek-e az egyiptomi kormánynak a sírok felnyitására és az esemény lefilmezésére adott engedélyért.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból