Átalakul a kulturális-közművelődési intézményhálózat Kaposváron: a városi közgyűlés pénteki döntése értelmében megszűnik az Együd Árpád Kulturális Központ, közművelődési feladatait szeptembertől a Csiky Gergely Színházat működtető nonprofit kft. veszi át.

A szakmai munkában az önkormányzatok kapnak nagyobb szerepet

A testület elé került, a kormánypárti képviselők támogatását élvező, az ellenzék részéről elutasított előterjesztés szerint a központ mintegy harminc dolgozójának foglalkoztatására a színház ad lehetőséget, a teátrumon belül Szalay Lilla, az Együd-központ vezetője szakmai igazgatóként segíti a közművelődési feladatok ellátását.

A kulturális központ telephelyei közé tartozó közösségi és művelődési házakat a humánszolgáltatási gondnokság üzemelteti tovább, az azokban folyó szakmai munkában a településrészi önkormányzatok kapnak a korábbinál nagyobb szerepet.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a közgyűlésen azt mondta: a párhuzamosságok megszüntetését, hatékonyabb működést, a humán, a pénzügyi és az infrastrukturális erőforrások optimális kihasználását várják az integrációtól, amelyhez hasonló már Sopronban is megtörtént.

A megszűnő Együd Árpád Kulturális Központ több jelentős eseményt is szervezett

Az előterjesztés kitér arra, hogy a somogyi megyeszékhely kulturális intézményei jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben.

Az Agórát 2011-ben, a megújult Szivárvány Kultúrpalotát 2010-ben, a Csiky Gergely Színházat 2019-ben adták át, amellyel a 21. század igényeinek megfelelő infrastruktúra szolgálja a színházművészetet és a közművelődési feladatellátást.

Az Együd Árpád Kulturális Központ olyan jelentős, országos érdeklődésre is számot tartó eseményeket szervez, mint a Rippl-Rónai Fesztivál, a Miénk a város fesztivál, a Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, avagy a dámák diadala a Fársángon című vígeposzát felidéző Kaposvári Dorottya és Futófarsangi Napok.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.