Elhunyt 100 évesen a New Orleans-i zene úttörője, Dave Bartholomew

Elhunyt a New Orleans-i zene úttörője, Dave Bartolomew. Leginkább az R&B legenda, Fats Dominóval közös dalairól volt ismert. 

Dave Bartholomew 100 évesen hunyt el, aki olyan slágereket jegyzett producer és dalszövegíróként, mint az Ain’t that a shame vagy az I’m walkin’. A zenész vasárnap hunyt el a New Orleans-i kórházban, írja a AP hírügynökség Bartholomew legidősebb fiára hivatkozva.

dave bartholomew
Dave Bartholomew / Fotó: Getty Images

Bartholomew jelentős szereplőjévé vált a New Orleans-i zenei színtérnek, mialatt a J&J Recording Studioban dolgozott. Félelmetesen jó érzéke volt abban, hogy instrumentalistákat és énekeseket hozzon össze.

Az 1940-es években kezdett el dolgozni olyan népszerű művészekkel, mint Smiley Lewis, Snooks Eaglin, Pee Wee Crayton vagy épp a neves Fats Domino.

Az énekes-zongorista-dalszerző, Domino jellegzetes hangjával és zongorajátékával jelentősen hozzájárult a rhythm and blues és a rock and roll jellegzetes hangzásához.  A Blueberry Hill volt a legmaradandóbb sikere, ami a Billboard afroamerikai énekesek listáján az 1., kislemezlistáján a 2. helyezést érte el.

Fats Domino & Dave Bartholomew – Live in Austin 1986 – [DVD 2 – part 01]

Fats Domino & Dave Bartholomew – Live in Austin 1986 – [2 – 01] unreleased takes DVD 2 – part 01. . . . .(read more) 1 – Opener – instrumental It Ain’t My Fa…

A kettejük kollabja töretlen volt és régre nyúlik vissza. Még 1949-ben kezdődött a közös munka Domino első felvételével, a The Fat Mannel. Tizennégyévig dolgoztak együtt. Legutolsó fellépésük 1999-ben volt a New Orleans-i Jazz Fesztiválon.

Így találná fel Heisenberg a kvantummechanikát, ha jazzben énekelnélnk meg

A német elméleti fizikus 1932-ben kapott Nobel-díjat a kvantummechanika megalkotásáért, amely legalább akkora hatással volt a modern fizikára, mint Einstein relativitáselmélete. Heisenberg határozatlansági relációja konyhanyelven azt mondja ki, hogy minél inkább tudjuk egy adott részecske pozícióját, annál kevésbé tudjuk mérni és fordítva.

Bartholomew-t felesége, 8 gyermeke és 25 unokája gyászolja.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból