Elhunyt a Moszkvai séta szovjet-orosz rendezője

Életének 89. évében elhunyt Georgij Danyelija grúz származású szovjet-orosz filmrendező. Többek között a Moszkvai séta vagy az Áfonya filmeket jegyzi.

A Tbilisziben született és Moszkvában építész szakon végzett művész 1956-ban iratkozott be a Moszfilm filmstúdió rendezői kurzusára. Már első filmjével, a Szerjózsával elnyerte a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál nagydíját. Az orosz nyelvterületen ma is népszerű alkotásai közé tartozik a Moszkvai séta (Nyikita Mihalkovval a főszerepben), az Áfonya, a vagány, a Mimino, az Őszi maraton, a Kin-Dza-Dza!, az Útlevél és a Násztya.

georgijus danelija foto scanpix sputnik 80812641
Georgij Danyelija, a Moszkvai séta film rendezője / Fotó: Scanpix / Sputnik

Danyelija 1990-ben elnyerte a Szovjetunió népművésze címet, az akkori legmagasabb kulturális kitüntetést, és 1996-ban az Állami díjat is megkapta, 2010-ben, a 80. születésnapja alkalmából pedig A Haza Szolgálatáért érdemrend második fokozatával tüntették ki.

Krumplileves a fagyóban: Konzervált kommunizmus napjainkban

Kommunizmus. Ezen a szón egyre több a patina. Már harminc éves kor alatt aligha van róla bárkinek szubjektív élménye az országban. Persze a szülőktől, nagyszülőktől mindenki megkapta a maga értelmezési keretét. De aligha van olyan családi legendárium, amiben ne szerepelne a szó.

A rendezőt február végén tüdőgyulladással szállították kórházba és légzésének javítása érdekében orvosai egy időre mesterséges kómába helyezték.

Tonino Guerra, aki mások mellett Michelangelo Antonioni és Federico Fellini forgatókönyvírója volt, azt mondta Danyelijáról: “Megtanítja az embert, hogy virágokkal felszórt utcán járjon”.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból