Elhunyt a Pulitzer-díjas költő, Mary Oliver

Mary Oliver, a természethez és állatvilághoz írt ódáiért elismert, Pulitzer-díjas költő 83 évesen elhunyt otthonában.

A költőnőt 2012-ben diagnosztizálták tüdőrákkal, amivel akkor sikeresen kezelték. Végül január 17-én hunyt el limfómában floridai otthonában, írja a The Hollywood Reporter. Haláláról többek között Hillary Clinton és Ava DuVernay is megemlékezett.

David Lynch, a zseni, aki szeret söprögetni / Könyvrecenzió

David Lynch és Kristine McKenna Aminek álmodom című kötete részletesen bemutatja a rendező életét, amely inspirációt nyújtott az általa készített művekhez. A könyvből megtudhatjuk, hogy élt újságkihordásból, csokornyakkendő készítésből, festészetből, de bútortervezőként és festőként is debütált. Sőt, rövid ideig egy


Mary Oliver több, mint 15 verses kötet és esszéválogatás szerzője. A szabadtér imádatáról és az emberi bűnök megvetéséről szóló tömör költeményeiről vált ismertté. Kedvenc mellékneve a tökéletes volt, amit ritkán használt emberekre vonatkozóan. Fő múzsáinak a baglyokat, pillangókat, békákat, libákat, évszakok változását, a napot és a csillagokat tartotta.

Most már szabadon kulturálódhatunk – ezresével töltik fel a netre a legnagyobb klasszikusokat

Az elmúlt két évtizedben nem volt példa ilyen nagyszabású munkára. Az alkotások között olyan nagynevű alkotások találhatók, mint a Tízparancsolat, Charlie Chaplin filmjei, vagy Agatha Christie, Winston S. Chruchill, E. E. Cummings és Robert Frost könyvei. A Duke Egyetem elmondta, a művek 1999-ben lettek volna közszemlére téve, 75 évnyi szerzői jogviszony után.


Walt Whitmanhez hasonlóan – akire úgy hivatkozott, mint aki bátyja helyett bátyja volt –, Oliver nem csak megfigyelte a természetet, de szerette volna teljesen megismerni és eggyé válni vizsgálatának tárgyával.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból