Elhunyt Seymour Cassel, Wes Anderson és John Cassavetes filmjeinek Oscar-díjra jelölt sztárja

Elhunyt 84 évesen Seymour Cassel amerikai filmszínész, John Cassavetes és Wes Andreson filmjeinek sztárja, akit az Arcok című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelöltek.

Lánya, Dilyn Cassel Murphy hétfőn elmondta, hogy apja, aki Alzheimer-kórban szenvedett, vasárnap családja körében hunyt el Los Angelesben, írta a Variety.

Seymour Cassel több tucatnyi független filmben játszott, rendszeresen szerepelt John Cassavetes és Wes Anderson alkotásaiban. Ő alakította Bert Fishert Anderson Okostojás című filmjében, de láthatták a nézők a rendező Tenenbaum, a háziátok és az Édes vízi élet című vígjátékaiban is.

seymour cassell arcok film
Seymour Cassel, az Arcok film színésze / Fotó: Mark Mainz / Getty Images

Cassel 1935-ben született Detroitban. “Nagyon dühös kamasz volt” – idézte fel később. Sokszor keveredett bajba, és a Cassaveteshez fűződő barátsága változtatta meg az életét, és indította el a színészi pályán. A rendező első, New York árnyai című munkájában debütált.

Később játszott a Too Late Blues és a The Webster Boy című filmjeiben, és a The Llyod Bridges Show egy epizódjában is feltűnt, amelyet Cassavetes rendezett. Korai televíziós munkái között volt a Twelve O’Clock High, az F.B.I. és a Batman is.

Hány darab tévé van egy Wes Anderson-filmben? / ContextUs

A -től tudjuk, hogy Yannick Assogba szoftverfejlesztő a Google Inception V3 programját használva analizálta és kategorizálta Wes Anderson jellegzetes kockáit. Az Inception V3 egy “mély neurális hálózat” egyébként, ami azt jelenti, hogy képes tanulni, és megfelelő tréning után a kért információkra fókuszálni. Assogbától már tudjuk, hogy polcok, könyvek és tévék szerepelnek leggyakrabban a rendező eszköztárában.

Az amerikai filmakadémia 1968-ban jelölte a legjobb mellékszereplő Oscar-díjára Cassavetes Arcok című filmjéért, amelyben Chetet játszotta. A későbbiekben Cassavetes Minnie és Moskovitz, Egy kínai bukméker meggyilkolása és Szeretetáradat című filmjeiben is játszott.

Andersonnak Alexandre Rockwell mutatta be, akinek A levesben című filmjében szerepelt 1992-ben, amiért színészi díjat kapott a Sundance Filmfesztiválon.

Robert Redford meglepő bejelentést tett a Sundance Filmfesztiválon

“Úgy gondolom elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor elvonulhatok egy másik helyre” – hangoztatta rövid megnyitójában csütörtökön. – magyarázta döntését Redford, majd még az előtt távozott a pódiumról, hogy az újságírók kérdéseket intéztek a fesztiválszervezőkhöz. John Cooper fesztiváligazgató és Kim Yutani, az új programigazgató elmondta, hogy a független filmek fesztiválja a mostani viszályokkal terhelt időkben jóval időszerűbb, mint valaha.

További ismert filmjei között van a Dick Tracey, a Bádogemberek, az Első állomás Las Vegas vagy a Tisztességtelen ajánlat. Szerepelt Steve Buscemi Bárbajnokok című rendezői bemutatkozásában, majd a színész-rendező Állati kiképzés és Facér Jimmy című filmjeiben is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból