A Balatonba süllyedt vitorlást több mint 12 óra után sikerült kimenteni.

12 órán át dolgoztak a Balatonban elsüllyedt vitorla kimentésén

Elsüllyedt egy vitorlás a Balatonon három héttel ezelőtt, amelyről nemrég számolt be az RTL Klub Híradója. A Vízi mentők Magyarországi Szakszervezetének elnöke, Bagyó Sándor az előzményeket és magát a mentés folyamatát is kommentálta a tévécsatornának.

Egy erősödő szél következtében történt a baleset, mint mondta, “elfektette” a vitorlást. Bagyó hozzátette, hogy “vélhetően olyan szerencsétlenül érkezhettek, hogy egyből telement a hátsó rész vízzel”, így emiatt süllyedhetett el könnyen.

A legénységet a vízi mentők segítették a fedélzetre. Az idő és a sűrű köd miatt viszont sajnos napokig kellett várni a hajó kimentésével.

3 vízimentős-egység felügyelte a kimentést

A mentés során hevedereket kötöttek a búvárok a hajótestre a víz alatt, az alig 10 Celsius-fokos vízben. Mint kiderült a beszámolóból, három vízimentős-egység őrizte a kimentést. Az egyikről a búvárokat segítették, a második egy sürgősségi hajó ügyelt bármilyen eshetőségre, míg a legnagyobbról irányították magát a mentést, miközben a parancsnok folyamatosan közvetítette, mi történik a vízben. 

Bagyó Sándor azt is elmondta a Híradónak, hogy jelenleg négy búvár segíti a munkát, ugyanis a vitorlás iszapban áll, amely megnehezíti a mentést. “Most a hevedereket próbálták befűzni” – mondta a mentés során Bagyó, aki hozzátette, a látásviszonyok nagyon gyengék.

Mindig improvizálni kell ilyenkor. Mondanom sem kell, a látó távolság nulla. Nem látnak semmit, vakon dolgoznak párban. Kettő elől, kettő hátul

– fakadt ki a Vízi mentők Magyarországi Szakszervezetének elnöke.

Nemrég a Dunán süllyedt el egy hajó, amelyet szintén hosszú órák után tudtak kimenteni. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet