Kiütötte a biztosítékot Erdogan, török elnök négyméteres arany szobra

Wiesbadenben hétfőn mindenféle előzmény nélkül egyszer csak megjelent egy négyméteres, Recep Tayyip Erdogan, török elnököt ábrázoló szobor. A Németország dél-nyugati részén fekvő városban sokakat meglepett és zavarba hozott a köztéri alkotás.

Zavar és értetlenség Wiesbadenben

A szobrot a városi hivatalok tudta nélkül állították fel, és nem mindenkinél aratott osztatlan sikert. A valóságosnál jóval nagyobb alkotást valakik a Német Egység terén (Platz der Deutschen Einheit ) helyezték el. A mű Erdogant jobb kezét a magasba emelve ábrázolja. Nagyon hasonlít az egykori iraki diktátor, Saddam Hussein szobrára, amit 2003-ban amerikai erők döntöttek le Irak megszállása alatt.

Az Erdogan-szobor egy művészeti installáció volt, a Wiesbadeni Kortárs Művészeti Biennálé részeként, de engedély nélkül emelték, értesült a dpa hírügynökség kedden. Az idei művészeti fesztivál mottója egyébként: “rossz hírek.”

48Ff101C9Eda406Ace16438C03Ff3D13C253B482
Erdogan 4 Méteres Szobrára Sokan Kíváncsiak Voltak / Fotó: Teletext

Egy csomó wiesbadeni polgártól kaptak bejelentést a hatóságok, akik össze voltak zavarodva, és nem tudták, hogy a dolognak a biennáléhoz van köze.

Wiesbadener Kurier helyi lap viszont úgy tudja, a hatóságok engedélyezték a szobrot, de nem tudták, hogy az Erdogant ábrázolja.

A ZDF közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a rendőrségnek “meg kell védenie” a szobrot a dühös lakosoktól, és elkülöníteni egymástól a kurd és török származású németeket, nehogy konfliktus alakuljon ki közöttük. Míg ugyanis néhány török büszkén selfizett a szoborral, addig helyi kurdok és mások azért támadták őket, hogy egy autoriter vezetőt dicsőítenek.

Az ilyen szobrokat ledöntik, ugye?

A köztéri alkotást hamarosan ellepték a graffitik. A helyi hatóságok kijelentették, hogy nem tudják tovább garantálni a biztonságát, ezért le kell bontani. A török elnök aranyból készült mását végül a tűzoltóság távolította el kedden. A rendőrség egy rövid videót is megosztott arról, amikor a szobrot egy teherautó platójára emelték.

No Title

Nach der Inanspruchnahme eines Krans, wurde die Statue nun aufgeladen.Sie wird durch die @FeuerwehrWI nun abtransportiert. Aus unserer Sicht verlief der Einsatz friedlich.#Wiesbaden pic.twitter.com/AUtX8iuOje

Előzetes tervek szerint egyébként Erdogan a következő hónapban látogat Berlinbe. Sok német ellenzi a látogatást a török vezető autoriter módszerei miatt és azért, mert politikai befolyást kísérel meg kialakítani Németország hatalmas török kisebbsége körében. Cem Özdemir, a német Zöld Párt vezére még júliusban egyenesen úgy fogalmazott, hogy a török elnök “egyfajta Türkmenisztánná vagy Azerbajdzsánná alakította országát cenzúrával, despotizmussal, nepotizmussal és autokráciával.”

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból