A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte a 20 éves szerb embercsempész ellen indított büntetőeljárás vizsgálatát.

Szír állampolgárokat szállítottak

Az egyenruhások – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján – 2021. szeptember 27-én 19 óra 25 perckor az M1-es autópályán, Abda térségében akartak ellenőrizni egy osztrák rendszámú gépkocsit. A jármű vezetője – hogy kivonja magát az ellenőrzés alól – nagy sebességgel elhajtott a rendőrök elől, majd egy balra ívelő kanyarban elvesztette uralmát a gépjármű felett, letért az útról és egy fának ütközött. Az autó rakterében összezsúfolva harminckettő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott – közölte a police.hu.

A baleset során a külföldi utasok közül hatan súlyos, tizenketten pedig könnyű sérüléseket szenvedtek. A rendőrök a 20 éves szerb sofőrt elfogták és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették. A büntetőeljárás során a vizsgálók a Győri Járási Ügyészség felé kezdeményezték a férfi letartóztatását, amelyet a Győri Járásbíróság elrendelt.

Embertelen körülmények között szállították őket

A nyomozás keretében a rendőrök megállapították, hogy a migránsok utaztatásához használt gépjármű raktere ablak, valamint szellőzés nélküli, személyi szállításra alkalmatlan volt. A csempészett migránsokat a sofőr összezsúfolva, hat órán keresztül megállás nélkül szállította.

Embercsempeszes-Rendorseg-Baleset-Lezart-Akta-2
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztály munkatársai a sofőrrel szemben – csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette, valamint tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt – indított büntetőeljárás során a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az ügy iratait a napokban vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészség részére.
Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.