Négy magyar film is szerepel a dán nemzetközi rövidfilmfesztiválon

Négy magyar film is bekerült a 44. Odensei Nemzetközi Rövidfilmfesztiválra, írja az MTI. A verseny győztesei kvalifikálják magukat a jövő évi Oscar-jelöltek közé.

Az Odensei Nemzetközi Rövidfilmfesztivál weboldala szerint idén rekordszámú, 3264 rövidfilm pályázott. Ebből 121 alkotást válogattak be a versenyprogramba. A szervezők szerint ez annak köszönhető, hogy a tavalyi fesztiválon díjazott Detainment film Oscar-jelölést kapott.

Damokos Attila Charon film
Damokos Attila Charon filmje

Mint ismert, öt szekcióban versenyeznek a filmek: fő versenyprogram, dán versenyprogram, animációs verseby, dokumentumfilmes mezőny és fiatalok szekció.

A nívós rövidfilmfesztiválra négy magyar is bekerült. Damokos Attila Charon hatperces kísérleti filmje és Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem rövidfilmje szerepel a fő versenyprogramban. Az animációs szekcióban Buda Flóra Anna Entrópia és Tóth Luca Lidérc úr filmjét láthatja a közönség.

Buda Anna Flóra Entropia című alkotása érdemelte ki az LMBTQ-közösség legrangosabb díját, a Teddy-t

Buda Flóra Anna az Entropiával diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció tanszékén. Témavezetője és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült alkotás egyik producere Fülöp József, a MOME rektora. A tízperces animáció három párhuzamos univerzumot mutat be. Egy-egy fiatal nő él bennük különböző körülmények között.

Buda Flóra Anna Entrópia rövidfilmje az idei, 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinálé) rövidfilmes kategóriában kiérdemelte a Teddy-díjat. Ezen elismerés a hagyományos nemi identitásoktól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmművészetnek szentelt díj. A Berlinálén Tóth Luca Lidérc úr filmje is látható volt.

Buda Flóra Anna és Tóth Luca filmjei is meghívást kaptak a Berlinaléra

Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció tanszékén az Entropia című tízperces rövidfilmjével, amely három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be. A három univerzumban három fiatal nő él különböző körülmények között, azonban a rendszerbe hiba folytán bekerül egy légy, amely képes átjárni mindhárom világ között.

Schwechtje Mihály 10 perces kisjátékfilmje, az Aki bújt, aki nem tavaly májusban mutatkozott be a magyar mozikban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból