Hetven kulturális és művészeti programból álló programsorozat kezdődik július 4-én Szombathelyen Érezd Szombathelyt! 2021 címmel – jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón a szervezők.

Sok kicsi sokra megy: Szombathely összefogott a kultúráért

Nemény András, a legboldogabb magyar település  polgármestere elmondta: széleskörű összefogás valósult meg, a programsorozat megalkotásába bekapcsolódott a város összes kulturális intézménye, támogatták létrejöttét cégek, civil szervezetek. Hozzátette: továbbra is betartják az éppen aktuális járványügyi előírásokat, éppen ezért szerveznek idén nagyszabású tömegrendezvények – például Savaria Történelmi Karnevál – helyett több kisebb programot. A rendezvénysorozat költségvetése 33 millió forint.

Horváth Soma, a város kultúráért is felelős alpolgármestere elmondta, minden szombathelyi találhat számára kedves, értékes programot: koncertek, tárlatok, borfesztivál, gasztronómiai bemutatók, szabadtéri mozielőadások, bábjátékok és egyéb rendezvények várják a látogatókat.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: a programsorozat nyitásaként július 4-én a Történelmi Témaparkban a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Isis Big Band ad koncertet, de a nyár folyamán újra lesznek majd a római kort autentikus módon bemutató játékok is, illetve több könnyűzenei koncertet és egy borfesztivált is megrendeznek.

Családi programok, kamarakoncertek, gasztronómiai rendezvény, utcaszínház a kínálatban

Kiss Andrea, az AGORA Kulturális Központ igazgatóhelyettese egyebek között arról szólt, július közepén a nagyközönség számára is megnyílik a szombathelyi Víztorony és annak környéke, a KRESZ-park, amely családi programoknak ad majd otthon.

Kiss Barna, a Savaria Szimfonilus Zenekar igazgatója elmondta: kamarakoncerteket adnak a város több helyszínén, az utcaművészeti fesztiválba is bekapcsolódnak, illetve augusztusban a Ferences-kertben Huszka Jenő Lili bárónő című operettjét adják elő.

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója elmondta: a tárlatvezetéseken túl július 10-én Tepsifesztivál címmel régen elfelejtett ételek elkészítését népszerűsítik majd neves séfek segítségével.

Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója elmondta: a Csónakázó-tó szigetén tartanak majd bábelőadásokat, szeptemberben pedig a Hang Tér Kép címmel Szombathely  főterén rendeznek egész napos bemutatót. Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója arról szólt, hogy augusztusban az utcaszínházi előadásokban, a borfesztiválon pedig színész zenekarukkal kapcsolódnak majd be a progamokba, szeptember 11-én pedig Weöres-tér címmel szintén a város főterén tartanak játékos társulati évadnyitót.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.