Hetven kulturális és művészeti programból álló programsorozat kezdődik július 4-én Szombathelyen Érezd Szombathelyt! 2021 címmel – jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón a szervezők.

Sok kicsi sokra megy: Szombathely összefogott a kultúráért

Nemény András, a legboldogabb magyar település  polgármestere elmondta: széleskörű összefogás valósult meg, a programsorozat megalkotásába bekapcsolódott a város összes kulturális intézménye, támogatták létrejöttét cégek, civil szervezetek. Hozzátette: továbbra is betartják az éppen aktuális járványügyi előírásokat, éppen ezért szerveznek idén nagyszabású tömegrendezvények – például Savaria Történelmi Karnevál – helyett több kisebb programot. A rendezvénysorozat költségvetése 33 millió forint.

Horváth Soma, a város kultúráért is felelős alpolgármestere elmondta, minden szombathelyi találhat számára kedves, értékes programot: koncertek, tárlatok, borfesztivál, gasztronómiai bemutatók, szabadtéri mozielőadások, bábjátékok és egyéb rendezvények várják a látogatókat.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: a programsorozat nyitásaként július 4-én a Történelmi Témaparkban a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Isis Big Band ad koncertet, de a nyár folyamán újra lesznek majd a római kort autentikus módon bemutató játékok is, illetve több könnyűzenei koncertet és egy borfesztivált is megrendeznek.

Családi programok, kamarakoncertek, gasztronómiai rendezvény, utcaszínház a kínálatban

Kiss Andrea, az AGORA Kulturális Központ igazgatóhelyettese egyebek között arról szólt, július közepén a nagyközönség számára is megnyílik a szombathelyi Víztorony és annak környéke, a KRESZ-park, amely családi programoknak ad majd otthon.

Kiss Barna, a Savaria Szimfonilus Zenekar igazgatója elmondta: kamarakoncerteket adnak a város több helyszínén, az utcaművészeti fesztiválba is bekapcsolódnak, illetve augusztusban a Ferences-kertben Huszka Jenő Lili bárónő című operettjét adják elő.

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója elmondta: a tárlatvezetéseken túl július 10-én Tepsifesztivál címmel régen elfelejtett ételek elkészítését népszerűsítik majd neves séfek segítségével.

Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója elmondta: a Csónakázó-tó szigetén tartanak majd bábelőadásokat, szeptemberben pedig a Hang Tér Kép címmel Szombathely  főterén rendeznek egész napos bemutatót. Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója arról szólt, hogy augusztusban az utcaszínházi előadásokban, a borfesztiválon pedig színész zenekarukkal kapcsolódnak majd be a progamokba, szeptember 11-én pedig Weöres-tér címmel szintén a város főterén tartanak játékos társulati évadnyitót.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.