A nemzet ellen szárazföldi, tengeri és légi inváziót indítottak, városokat és bázisokat sújtva légicsapásokkal és ágyúzással, miközben rémült civilek menekülnek az országból. A földön készült képeken civilek láthatók, akik megsebesültek, miután egy légicsapás megrongált egy lakóparkot Csuhuiv városában.

Háborús helyzet

Az ukrán kormány tájékoztatása szerint orosz tankok és csapatok gördültek át a határon a teljes körű háború kihirdetése után, és Putyin az ország legagresszívabb akcióját indította el az 1979-es afganisztáni szovjet invázió óta.

Eroteljes-Fotokon-Oroszorszag-Ukran-Invaziojanak-Hatasa-Haboru-2
/ Fotó: Alamy

Az orosz elnök által különleges katonai műveletnek nevezett invázió bejelentésekor Putyin dermesztően hazája atomarzenáljára hivatkozott – írta a LadBible.

Eroteljes-Fotokon-Oroszorszag-Ukran-Invaziojanak-Hatasa-Haboru-3
/ Fotó: Alamy

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az orosz erők más csapatokkal harcolnak a fővárostól, Kijevtől alig pár mérföldre egy stratégiai repülőtér ellenőrzéséért.

A mai naptól kezdve országaink a világtörténelem különböző oldalain állnak. Oroszország a gonosz útjára lépett, de Ukrajna megvédi magát, és nem adja fel szabadságát

– írta a Twitteren.
Eroteljes-Fotokon-Oroszorszag-Ukran-Invaziojanak-Hatasa-Haboru-4
/ Fotó: Alamy
Ezek után megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával és hadiállapotot hirdetett.

Súlyos orosz pusztítás és civil áldozatok

Hatalmas robbanások hallatszottak a fővárosban és más városokban, az emberek a vasútállomásokra özönlöttek, és az utakra vonultak. Boris Johnson elmondta, hogy az Egyesült Királyság „nem tud és nem is fog” félrenézni ebben a kritikus pillanatban.

Ma szövetségeseinkkel egyetértésben megállapodunk egy hatalmas gazdasági szankciócsomagban, amelyet időben terveztek meg az orosz gazdaság megbotránkoztatására

– mondta korábban a nemzethez intézett beszédében.
A miniszterelnök az ukrajnai inváziót „Putyin undorító és barbár vállalkozásának” minősítette, aki szerinte „erőszak hullámát” hozta az országban. Az ukrán néphez fordulva Johnson hozzátette: „Veled vagyunk, imádkozunk érted és családodért. Nem hiszem, hogy az orosz diktátor le tudja győzni az ukránok nemzeti érzését.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet