A home office-korszakban a társasági események hiányában jelentősen visszaesett az elegáns ruhákat gyártó divatcégek forgalma. A társasági távolságtartás feloldására váró emberek számára a divatmárkák sokkoló reklámkampánya provokáció vagy mézesmadzag?

Az új normalitásra várva

A Suitsupply férfidivatmárka legújabb hirdetési kampánya számos internetezőnél kiverte a biztosítékot, írja a The Guardian. Az elegáns öltönyöket forgalmazó cég hirdetésein az egymást szájon csókoló, félreérthetetlen pózokban látható modellek egy orgiát imitálnak „az új normalitás hamarosan megérkezik” szlogen jegyében. Természetesen a küszöbön álló poszt-covidkorszakra céloz a hirdetés, amely kiváltotta a népharagot a közösségi médiában.

Suitsupply Erotikus Reklam Poszt Covid
Suitsupply Divatmárka Hirdetése

„Tényleg így kell eladni egy öltönyt?” – teszi fel a kérdést egy kommentelő, egy másik pedig gúnyosan megjegyzi, hogy inkább azzal kellene foglalkozniuk, amihez igazán értenek, az pedig nem a marketing.

„Hamarosan eljön a járvány utáni világ. A régóta tartó korlátozások, a társasági távolságtartás miatt tartunk mások közelségétől. A kampányunk csupán jó szándékúan előrevetíti a közeljövőt, amikor az emberek újra találkozhatnak és közel kerülhetnek egymáshoz” – magyarázta cége bizonyítványát Fokke de Jong alapító-vezérigazgató.

Kapcsolódó cikk

Hogy azért jófelé tapogatóztak, az is mutatja, hogy a kampány első hetében 41%-kal ugrott meg a cég iránti érdeklődés az internetes keresések száma alapján.  De sokak számára mindez még túl sok és túl korai. 

„Az egymás hegyén-hátán, maszk nélkül fetrengő modellek látványa nyilván rábírja a potenciális vevőket, hogy a Suitsupply-nál vásároljon. De még nagyon nem járunk ennek a közelében sem, emiatt a reklám még bicskanyitogatóbb hatást vált ki. Milliók várnak még az oltásra” – jelentette ki Adrianne Pasquarelli, az Ad Age szakújságírója.

Túl sok, túl korai a Suitsupply reklámja?

Érdekes módon nem csak a Suitsupply kreatívjainak jutott eszébe, hogy egymást ölelgető modellekkel hirdessenek, hanem egy szélesebb trendről van szó a divatiparban: a Jacquemus, a Diesel és a Paco Rabanne is ölelkező párokkal kampányol. Egy szakértő szerint itt most nem csupán arról van szó, hogy szexszel bármi eladható, hanem az az általános társadalmi tényre hívják fel a figyelmet, hogy az embereknek hiányzik a másik érintése

Andrew Groves, a Westminsteri Egyetem professzora szerint a divatiparban nem új jelenség, hogy meghökkentő hirdetésekkel operálnak a cégek. Ennek a trendnek Calvin Klein volt az egyik úttörője még a ’80-as-’90-es években, amikor a 15 éves Brooke Shields-szel adta el a farmerjait. Az elgondolás mögötte az, hogy minél botrányosabb egy reklám, a tömegeket elérő csatornákon annál inkább felfigyel rá a nagyközönség is. 

A mostani kampány új aspektusa, hogy egynemű párok is szerepelnek benne. A cél ezzel egyértelműen a Z generáció megnyerése, hiszen ők ma már nyíltabban felvállalják a szexuális másságukat.

Az öltönyök eladása drámaian visszaesett, ahogy a célcsoport döntő többsége home office-ba kényszerült a járványügyi korlátozások idején. Az egyik amerikai cég, a Tailored Brands, amely portfoliójába két öltönykereskedő cég is tartozott, tavaly csődöt jelentett.

A provokáló hirdetésekkel, mint például egy orgia, sikeresen felkelthetjük a vásárlók érdeklődését még akkor is, amikor az eladások padlón vannak. A járvány előtti időkben, egy orgia bemutatása felkeltette volna az érdeklődést, de most, amikor még tartjuk a távolságot, és a kórokozóinkat sem szeretnénk átadni másoknak, egy orgia látványa több, mint sokkoló

– magyarázta Pasquarelli

Groves úgy véli, hogy a mostani nagy médiafigyelmet nem fogja tudni eladásokra váltani a cég. Szerinte ugyanis bármi is legyen “az új normalitás”, annak nem lesz része sem az orgia, sem az öltönyviselés

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.