A home office-korszakban a társasági események hiányában jelentősen visszaesett az elegáns ruhákat gyártó divatcégek forgalma. A társasági távolságtartás feloldására váró emberek számára a divatmárkák sokkoló reklámkampánya provokáció vagy mézesmadzag?

Az új normalitásra várva

A Suitsupply férfidivatmárka legújabb hirdetési kampánya számos internetezőnél kiverte a biztosítékot, írja a The Guardian. Az elegáns öltönyöket forgalmazó cég hirdetésein az egymást szájon csókoló, félreérthetetlen pózokban látható modellek egy orgiát imitálnak „az új normalitás hamarosan megérkezik” szlogen jegyében. Természetesen a küszöbön álló poszt-covidkorszakra céloz a hirdetés, amely kiváltotta a népharagot a közösségi médiában.

Suitsupply Erotikus Reklam Poszt Covid
Suitsupply divatmárka hirdetése

„Tényleg így kell eladni egy öltönyt?” – teszi fel a kérdést egy kommentelő, egy másik pedig gúnyosan megjegyzi, hogy inkább azzal kellene foglalkozniuk, amihez igazán értenek, az pedig nem a marketing.

„Hamarosan eljön a járvány utáni világ. A régóta tartó korlátozások, a társasági távolságtartás miatt tartunk mások közelségétől. A kampányunk csupán jó szándékúan előrevetíti a közeljövőt, amikor az emberek újra találkozhatnak és közel kerülhetnek egymáshoz” – magyarázta cége bizonyítványát Fokke de Jong alapító-vezérigazgató.

Kapcsolódó cikk

Hogy azért jófelé tapogatóztak, az is mutatja, hogy a kampány első hetében 41%-kal ugrott meg a cég iránti érdeklődés az internetes keresések száma alapján.  De sokak számára mindez még túl sok és túl korai. 

„Az egymás hegyén-hátán, maszk nélkül fetrengő modellek látványa nyilván rábírja a potenciális vevőket, hogy a Suitsupply-nál vásároljon. De még nagyon nem járunk ennek a közelében sem, emiatt a reklám még bicskanyitogatóbb hatást vált ki. Milliók várnak még az oltásra” – jelentette ki Adrianne Pasquarelli, az Ad Age szakújságírója.

Túl sok, túl korai a Suitsupply reklámja?

Érdekes módon nem csak a Suitsupply kreatívjainak jutott eszébe, hogy egymást ölelgető modellekkel hirdessenek, hanem egy szélesebb trendről van szó a divatiparban: a Jacquemus, a Diesel és a Paco Rabanne is ölelkező párokkal kampányol. Egy szakértő szerint itt most nem csupán arról van szó, hogy szexszel bármi eladható, hanem az az általános társadalmi tényre hívják fel a figyelmet, hogy az embereknek hiányzik a másik érintése

Andrew Groves, a Westminsteri Egyetem professzora szerint a divatiparban nem új jelenség, hogy meghökkentő hirdetésekkel operálnak a cégek. Ennek a trendnek Calvin Klein volt az egyik úttörője még a ’80-as-’90-es években, amikor a 15 éves Brooke Shields-szel adta el a farmerjait. Az elgondolás mögötte az, hogy minél botrányosabb egy reklám, a tömegeket elérő csatornákon annál inkább felfigyel rá a nagyközönség is. 

A mostani kampány új aspektusa, hogy egynemű párok is szerepelnek benne. A cél ezzel egyértelműen a Z generáció megnyerése, hiszen ők ma már nyíltabban felvállalják a szexuális másságukat.

Az öltönyök eladása drámaian visszaesett, ahogy a célcsoport döntő többsége home office-ba kényszerült a járványügyi korlátozások idején. Az egyik amerikai cég, a Tailored Brands, amely portfoliójába két öltönykereskedő cég is tartozott, tavaly csődöt jelentett.

A provokáló hirdetésekkel, mint például egy orgia, sikeresen felkelthetjük a vásárlók érdeklődését még akkor is, amikor az eladások padlón vannak. A járvány előtti időkben, egy orgia bemutatása felkeltette volna az érdeklődést, de most, amikor még tartjuk a távolságot, és a kórokozóinkat sem szeretnénk átadni másoknak, egy orgia látványa több, mint sokkoló

– magyarázta Pasquarelli

Groves úgy véli, hogy a mostani nagy médiafigyelmet nem fogja tudni eladásokra váltani a cég. Szerinte ugyanis bármi is legyen “az új normalitás”, annak nem lesz része sem az orgia, sem az öltönyviselés

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk