Egyéb Esti is, Kornél is, még zenekar is, és már...

Esti is, Kornél is, még zenekar is, és már 10 éves

Promóció
Promóció
- Advertisement -

Azon olvasók kedvéért, akik esetleg nem tudnák – bár úgy gondolom, kevesen vannak -, az Esti Kornél zenekar névadója egy Kosztolányi mű, s annak főszereplője. Az együttes összegzi az eddigi életútjukat, s vendégelőadókra, barátokra is számíthatunk. Egyszóval: érdemes.

Stílusosan, kezdjük az elejéről! A banda 2006-ban indult útjára, Mezőtúrról. Gimnáziumi zenekarként szerveződött, az alapítók közül Lázár Domokos (gitár, ének), Pályi Ádám (basszusgitár) és Veres Imre (gitár) tag ma is. Lázár Domokos öccse, Lázár Ágoston (dob) 2007-ben csatlakozott. Alakulásuk óta folyamatosan koncerteznek.

A már említett névválasztásról:

Az együttes nevét Kosztolányi Dezső fiktív alteregójától, Esti Kornéltól kölcsönözte. Nehezen született meg a név, végül Veres Imre gitáros javaslatára vették fel.

Akkoriban olvastam az Esti Kornél-novellákat, és nagyon megfogott az az egész miliő, különösen maga a karakter. Aztán amikor már egy jó ideje bajlódtunk a névválasztással, jött a szokásos „mi lenne, ha…” típusú szikra, és végül mindenki rábólintott.

– fogalmazott Veres Imre.

Borzasztó ötleteink voltak az alakuláskor, ami a nevet illeti. Teljes letargiában voltunk: hogyan lesz ebből zenekar, ha még normális nevet sem tudunk találni magunknak? Végül Veres Imre javasolta az Esti Kornélt, pont akkor tanultuk Kosztolányit. Aztán mindannyian el is olvastuk a könyvet, ha már egyszer ez a nevünk, ugye. És rájöttünk, azon túl, hogy nagyon jól hangzik ez a két szó egymás után, a csávó, Esti Kornél, a karakter, a jellem abszolút „ráhúzható” arra, amit mi csinálunk.

– egészítette ki Veres Imre gondolatát Lázár Domokos.

Egészen öt évvel későbbig, 2011-ig dolgozott a srácokkal Nagy Katalin, aki kilépett. Ám egy évvel utána a frontember, Nagy István is kivált az Esti Kornélból. Mint később kiderült, emberileg nem tudtak egymásra kapcsolódni, ezért hozták meg ezt a közös döntést.

Egy Facebook-oldal is alakult ennek apropóján: ITT tekintheted meg.

Azóta Péterfy Bori és Love Band gitárosaként dolgozik Nagy. Sőt, a népszerű Rájátszásban, ahol költők/írók lépnek színpadra zenészekkel, az új generációban, vagy mondhatnánk úgy is, hogy merítésben, Nagy István Áfra János társa. Érdekesség, hogy Lázár is fellép az említett költő oldalán, mégpedig irodalom esteken.

Fotó: Rockstar.hu
Fotó: Rockstar.hu

Nagy helyére Bodor Áron érkezett. Vele együtt Horváth Kristóf gitáros csatlakozott a zenekarhoz, aki addig külsős tag volt turnémenedzserként és hangtechnikusként. Bodort és Horváthot egy három számos klipsorozattal mutatták be: Megjöttem végre, Boldogság, te kurva, Nem változik semmi.

Az első lemezük az Egytől egyig, amelyet 2009-ben adtak ki. A legnépszerűbb az albumról a Meztelen. Azonba már jóvan nagyobb ismertséget hozott a második korong, a Boldogság, te kurva, amelyet 2011-ben adtak ki.

Ezen album hozta el számukra az országos népszerűséget. Sőt, a Fishing on Orfű fesztivál Nagyszínpadát is az említett albumról nevezték el, nagy fölénnyel győzött a szavazáson.

Fotó: OkPécs
Fotó: OkPécs

Majd három évvel később, 2014-ben, már az új tagokkal kiegészülve, akiknek sikerült beilleszkedni a zenekarba, kijött az új lemez, a Ne félj. Sokkal tudatosabb módon hangszerelték a dalokat, sőt a borító, a Youtube-on látható képek kapcsán is elmondhatjuk, hogy átgondolt marketing kampány is szerveződött köré. Külön meg kell említenünk plusz egy mondat erejéig a Téren című dalt és a hozzá készült videóklipet is.

Minimalista klipet adtak ki ugyanezen év elején, amelyben saját kézírásukkal járulnak hozzá az intim hangulat megteremtéséhez. A szöveg Bodor Ádám szellemi terméke.

A Lángoló Gitárok olvashatjuk az említett dal kommentárját:

A Téren azt a lelkiállapotot mutatja be, amiben rendben vannak a gondolataink, és hanyatt merünk dőlni közéjük. Keserédes attól lesz, hogy valami miatt vágyunk erre a magányra. Az ihletett szöveget általában csiszolgatni kell, de itt az intim hangulat fokozásához meghagytam az egyszerű kifejezéseket. Egyébként ezt a dalt pár hónapja egy kézzel készített szövegvideó kíséretében már közzétettük.

– osztja meg velünk gondolatait Bodor.

És idén, 2016-ban kiadásra került legutóbbi lemezük, az Éjszaka van. Megmardt az előző korongonban megtapasztalt és felsejlő lendület, ám sokkal személyesebb hangvételt ütnek meg véleményünk szerint.

Íme, a teljes album:

Tekinthetjük a november 18-án, 20 órától megrenezésre kerülő koncertet egy újabb lemezbemutatónak is akár, de több ez annál.

Az elmúlt 10 év, az Esti Kornél legfontosabb dalai, köztük sok olyan trekk, amit már nagyon régen nem hallhattatunk koncerten. Különleges vendégek, barátok, külön erre a koncertre megálmodott látványvilág is színesiti a show-t.

Minden jegy mellé ajándékba adnak egy A2-es plakátot, amit koncert után alá is írnak nekünk.

Vendégzenészek: Likó Marci (Vad Fruttik), Németh Róbert (Heaven Street Seven, Pegazusok Nem Léteznek), Csernovszky Márk (Szagos Hörigekkók)

Vendég: Néhai Bárány

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2016. – november – 18. – 20 óra

Helyszín: Akvárium Klub, Nagyhall

Jegyár: 1. 700 HUF elővételben, a helyszínen 2. 200 HUF

Kép forrása: Macsek.blog.hu

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3