Kivégeztek egy észak-koreai állami tisztségviselőt, mert megszegte a kijárási korlátozást

A nemzetközi véleménynek bejelentett adatok szerint a koronavírus-járvány nem létezik Észak-Koreában. Ennek ellenére egy, a kijárási korlátozást megszegő állami tisztségviselőt kivégeztek.

A határokat lezárták a külföldiek előtt

Észak-Koreába hivatalosan nem ért el a Covid-világjárvány (bár kínai források már tavasszal rengeteg fertőzöttről több száz halottról írtak), egyetlen esetet sem jelentettek a nemzetközi közvéleménynek az országból.

Eszak Korea Koronavirus Kivegeztek Egy Embert Kijarasi Korlatozas Megszegese
Koronavírus-járvány Észak-Koreában / Képünk illusztráció / Fotó: Chsa Song / AP

Ennek ellenére – vagy éppen ezért – Észak-Korea páratlanul szigorú intézkedésekkel védekezik a vírus ellen, a fővárost, Phenjant karanténba helyezték, és betiltották a tengeri halászatot, illetve sókitermelést. A határokat lezárták a külföldiek előtt – bár ezek olyan nagyon sosem voltak nyitva –, a hazatérő észak-koreaiaknak pedig 40 napos karanténba kell vonulniuk, ami után még egy 30 napos orvosi megfigyelési időszak következik.

Legalább egy embert kivégeztek

Dél-koreai hírszerzési források szerint a szabályok megszegése miatt legalább egy embert kivégeztek már: egy állami tisztségviselőt, aki Kínából tért haza augusztusban, és megpróbált a tiltás ellenére árukat becsempészni az országba.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Észak-Korea nemrég visszautasított egy 110 ezer tonnás kínai rizsszállítmányt is, arra hivatkozva, hogy azzal a koronavírus is bejuthat az országba, és nem akarják vállalni ennek a kockázatát.

A tudományos konszenzus szerint egyébként a vírus ugyan képes életben maradni élettelen felületeken is, de csak korlátozott ideig, és a fertőzőképessége is erősen lecsökken.

Az észak-koreai külkereskedelem egyébként gyakorlatilag kizárólag Kínán keresztül bonyolódik, és a járvány alaposan betett neki: január és szeptember között a tavalyi évhez képest 73%-ot csökkent. Ez erősebb visszaesés, mint a legutóbbi nemzetközi szankciók életbe lépésekor, 2017-ben tapasztaltak. Emellett természetesen virágzik a feketekereskedelem és a csempészet, szintén Kína irányából, és szakértők szerint szinte biztos, hogy a csempészek a vírust is átvitték Észak-Koreába már kora tavasszal. Ha ez valóban így volt, az elég aggasztó, mivel az észak-koreai egészségügyi rendszer nem túl fejlett, és a lakosság nagy része az éhínségek miatt elég leromlott egészségi állapotban van.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból