A francia kormány szerint egyre nagyobb az engedetlenség. Az éttermek bezárása miatt több vendéglátó tulajdonos arra buzdít a kormány szerint, hogy nyissanak ki újra.

Az éttermek újranyitását sürgetik a franciáknál is

A koronavírus-járvány miatti állami támogatások egyhavi megvonásával sújtja a francia kormány azokat a vendéglátóhelyeket, amelyek helyben, az asztaloknál szolgálják ki a vendégeiket – jelentette be Bruno Le Maire gazdasági miniszter, miután több étteremtulajdonos is kinyitásra szólította fel a vendéglátóipart.

Az ágazatban a támogatások ellenére egyre nagyobb az elégedetlenség az október 30. óta érvényben lévő hatósági bezárás miatt, s egyre több étteremtulajdonos buzdít a szabályok áthágására – írja az France24.

Jean-Castex-Emmanuel-Macron-Francia-Ettermek-Bezarasa-Buntetes
Emmanuel Macron, A Francia Köztársaság Elnöke (B) És Jean Castex Francia Miniszterelnök 2020. Június 14-Én, A Párizsi Place De La Concorde Ünnepségen / Fotó: Ludovic Marin / Reuters

Jóllehet a vendéglátóhelyek elvitelre kiszolgálhatnak vagy házhoz szállítást is vállalhatnak, Jean Castex miniszterelnök szerint február közepe előtt nem várható a jelenlegi korlátozások enyhítése, miután a járvány terjedése szempontjából a közös étkezést a kormány kiemelt kockázatnak tekinti.

Ez nagyon nehéz az étteremtulajdonosoknak, morálisan és gazdaságilag is

– ismerte el hétfőn Bruno Le Maire gazdasági miniszter az RTL rádióban, ugyanakkor szerinte “minden ez nem indokolja, hogy ne tartsuk be a szabályokat, amelyek egészségügyi intézkedések”.

Illegálisan megnyitott éttermeket büntetett a francia hatóság

Az elmúlt héten országszerte több étterem is a megnyitás mellett döntött, az internetre is feltöltöttek felvételeket arról, hogy az asztaloknál fogadják a vendégeket, mint ahogy az, január 27-én a dél-franciaországi Nizzában történt egy vendéglátóhelyen.

Kapcsolódó cikk

Párizsban csütörtökön és pénteken 24 illegálisan megnyílt vendéglátóhelyet büntetett meg a párizsi prefektúra. A kormány pénteken jelentette be, hogy a koronavírus fertőzőbb variánsai terjedésének megakadályozása érdekében a rendőrség megszigorítja a korlátozások ellenőrzését.

Párizsban csütörtökön és pénteken 24 illegálisan megnyílt vendéglátóhelyet büntetett meg a párizsi prefektúra. A kormány pénteken jelentette be, hogy a koronavírus fertőzőbb variánsai terjedésének megakadályozása érdekében a rendőrség megszigorítja a korlátozások ellenőrzését.

A gazdasági tárca jelezte, hogy nemcsak az éttermeket fogják ellenőrizni, hanem azt is, hogy egy üzletben 10 négyzetméterenként nem lehet több egy vásárlónál. A szabályszegőknek először pénzbüntetésre, majd hatósági bezárásra kell számítaniuk.

A kormány szerint "vannak eredményei" a kijárási korlátozásoknak

A gazdasági miniszter szerint az illegálisan megnyitó éttermek esetében egyelőre elszigetelt jelenségről van szó, de nem szeretné “ha elterjedne és szokássá válna a tiltás megsértése”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában “nem tiltásról van szó, hanem egy olyan kollektív szabályról, amely szavatolja valamennyiünk egészségét”.

Franciaorszag Ettermek Bezarasa Ujranyitasa
Christophe Gernigon Francia Designer (J) Készített Egy Olyan Plexit, Amely Lehetővé Teszi, Hogy Emberek Étteremben Legyenek Vírusterjedés Nélkül / Fotó: Epa

A tárcavezető szerint a délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalomnak “vannak eredményei”, s miközben az általános karantén a kereskedelem és az iskolák bezárásával havi 15 milliárd euróba kerül az államnak, addig a kijárási tilalom csak 6 milliárd euróba. 

A 9 milliárd eurós különbözetből "kórházakat, bölcsődéket, iskolákat, egyetemeket lehet felújítani" Bruno Le Maire szerint.

Franciaországban a kényszerszabadságra küldött dolgozók teljes fizetésüket megkapják a hatósági zárlat idején, a vállalkozóknak, így az étteremtulajdonosoknak pedig vagy havi 10 ezer eurós kártérítést vagy pedig a 2019-es forgalmuk 20 százalékának megfelelő összegű támogatást utal havonta az állam, ez utóbbi felső határa havi 200 ezer euró.

Éttermek bezárása Magyarországon

A budapesti Hősök terén tüntetést tartottak vasárnap, ahová vidékről is több vendéglátós érkezett. Az Index beszámolója szerint “kompromisszumot” skandálás volt a legélesebb. A tüntetők a kijárási tilalom, valamint az éttermek és az edzőtermek bezárásának részleges feloldását követelték. A beszámoló szerint fél órával kezdés után a rendőrök elkezdték igazoltatni őket a néhány száz demonstrálót.

A magyar kormány egyébként a tüntetés előtt két nappal elfogadott egy rendeletet, amely értelmében durva büntetés jár a szabályokat megszegő vendéglátósoknak.

A kormányrendeletet egy nappal a demonstráció előtt lehetett olvasni a Magyar Közlöny fris számában.

Az éttermek bezárása ügyében egyébként Vajna Tímea is megszólalt. A Los Angelesben élő magyar celebritás költői kérdést intézett követőihez: mi a rosszabb, a vírus vagy a tönkremenő embere.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.