A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) év sikeres megvalósítása érdekében — közölte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hétfőn az MTI-vel.

Közös értékeken alapuló együttműködés Európa Kulturális Fővárosa címért

Veszprém Megyei Jogú Város és a balatoni régió sikeresen pályázott a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címre. A Veszprém-Balaton 2023 által kijelölt öt fő értékéhez — közösségépítés, önkéntesség, hagyomány, innováció, fenntarthatóság — a MOME és a Pannon Egyetem teljes egyetértésben kapcsolódik, a jövőbeli munkát ezen értékek alapján határozták meg a megállapodásban — írják a közleményben.

Az együttműködés 2023. december 31-ig tart, többek között közös kurzusokkal, projektekkel kívánják támogatni a Pannon Egyetem szerepét az EKF projektben.

Veszprem-Balaton 2023 Europa Kulturális Fovarosa Cím Mome Pannon Egyetem
Fülöp József (Rektor, Mome), Dr. Gelencsér András (Rektor, Pe) / Fotó: Szabó László / Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem, ami a Balatont is magába foglaló Közép- és Nyugat-dunántúli régió hálózatos formában szervezett és nemzetközileg elismert felsőoktatási intézménye, szellemiségében mindig is képviselte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címhez társított értékeket, úgymint a sokszínűséget, együttműködést, térségi integráló szerepet, minőséget, nemzetközi láthatóságot

— idézi a közlemény Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szavait.

Veszprém-Balaton 2023: A művészet és a tudomány mind az egyetemes emberi kultúra része

A program sikere érdekében örömmel léptünk szövetségre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, akikkel közösen ezeket az értékeket remélhetőleg még szélesebb körben fogjuk tudni láthatóvá és hasznosíthatóvá tenni. Az innovatív ötletek közös megvalósítására irányuló együttműködésünk a legjobb példa arra, hogy a művészet és tudomány milyen jól kiegészíthetik egymás, hiszen mindkettő az egyetemes emberi kultúra része.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem művészeti és a design területén játszott szerepe révén az együttműködés keretében olyan innovatív projektek, jó gyakorlatok, és kulturális értékek születhetnek, amelyek hosszú távon képesek támogatni a régió, a hazai kreatívipar fejlődését.

A közös munka a Pannon Egyetemmel új lehetőségeket nyit meg számunkra, melynek célja elsősorban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sikeres megvalósítása — üdvözölte az együttműködést Fülöp József, a MOME rektora.

A MOMÉtól egyáltalán nem áll távol az együttműködés, 2019-ben a Müpával kötött stratégiai együttműködést, amelynek keretében a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció született meg.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet