Az Európai Bizottság iránymutatást tett közzé a kulturális és kreatív ágazatok tevékenységeinek összehangolt újraindítására.

A bizottsági javaslat útmutatót és kritériumokat tartalmaz, amelyeket figyelembe kell venni tevékenységek újrakezdésekor

Az iránymutatás kiterjed a fenntartható helyreállításra irányuló intézkedések megtervezésére és végrehajtására. Figyelembe veszi a nemzeti, regionális és helyi körülményeket, valamint a tagállamok eltérő járványügyi helyzetét és annak alakulását is – közölte az uniós bizottság kedden. 

Mivel a járványügyi helyzet javulása és az oltási kampányok felgyorsulása miatt a tagállamok fokozatosan újra megnyitják a kulturális helyszíneket, a bizottsági javaslat útmutatót és olyan kritériumokat tartalmaz, amelyeket figyelembe kell venni bizonyos tevékenységek újrakezdésének tervezésekor. Ezek közé tartozik például a vírus terjedésének mértéke, az átoltottság szintje, a védőintézkedések és tesztek alkalmazása és a fertőzöttekkel való érintkezés nyomon követése.
Az iránymutatás szerint a korlátozások feloldásának fokozatosnak kell lenniük, a helyszíneknek kezdetben korlátozott számú résztvevővel kell működniük. A kulturális intézményeknek felkészültségi tervvel kell rendelkezniük, amely részletezi, hogy mi a teendő a koronavírusos esetek észlelésekor. A személyzet és a látogatók védelmére elő kell mozdítani a kulturális területen dolgozók oltását, ugyanakkor a résztvevőktől megkövetelhető, hogy negatív tesztet, esetleg oltási igazolást mutassanak be ahhoz, hogy beléphessenek a helyszínre. A vírusvariánsok helyi terjedésétől függően ez a követelmény kiterjeszthető a teljesen beoltottakra is – jegyezték meg.

Az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy használják ki a támogatásokat

A létesítményeknek biztosítaniuk kell, hogy a résztvevők kapcsolattartási adatai rendelkezésre álljanak arra az esetre, ha kontaktkövetés céljából szükség lenne rájuk. A létesítményeknek emellett célzott védőintézkedéseket kell kialakítaniuk, például a távolságtartás lehetőség szerinti fenntartását, tiszta és hozzáférhető kézmosási lehetőségeket, megfelelő szellőzést és a felületek gyakori tisztítását. Kiegészítő intézkedés lehet, hogy a résztvevők orrot és szájat takaró maszkot használjanak.

Az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy teljes mértékben használják ki a járvány okozta károk helyreállítását célzó uniós pénzügyi eszköz nyújtotta lehetőségeket arra, hogy átfogóan fektessenek be az ágazatba.

Megjegyezték: az Európai Unió 2021 és 2027 között a Kreatív Európa programból mintegy 2,5 milliárd eurót, a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból pedig csaknem 2 milliárd eurót fordít kulturális és kreatív projektekre.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.