A halottkémek percre pontosan tudják, hogy mi történik a testtel, miután leáll a szív.

Talán nem is gondolnád, de miután leáll az ember szíve és az elméje, a testben még fontos változások mennek végbe. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, pontosan mi történik azután a pillanat után, hogy beáll a klinikai halál.

Először leáll a szív

Mivel semmit sem pumpál már az emberi szív a keringési rendszer körül, a vér a vénákban és az artériákban gyűlik össze.

Megváltozik a test színe

Mivel a vér már nem folyik többé, a test két színűvé válik. Ez azért van, mert a vér a test legalacsonyabb részébe ürül a gravitációnak köszönhetően. A felsőtest sápadt színű lesz, mivel kevésbé koncentrált a hemoglobin szint, és a vér a test hátsó oldalán csapódik le.

Jön a kihűlés

A halál beálltával a test folyamatosan veszít 36-37 fokos melegéből, és lassan alkalmazkodik a szobahőmérséklethez. Egy óra leforgása alatt körülbelül 0,8 fokot veszít átlaghőmérsékletéből.

A testrészek megmerevednek

Három órával a halál beállta után elindul az ATP (adenozin-trifoszfát) csökkenése a szervezetben. Ez a folyamat okozza a köznyelvben hullamerevségnek nevezett jelenséget, ami a szemhéjakkal és a nyaki izmokkal kezdődik.

Még lehetnek izomrángások

Bár a keringés összeomlik, a testrészek pedig megmerevednek, órákkal a halál beállta után is megfigyelhető, hogy a test olykor, alig észrevehetően megmozdul, azaz izomrángásokat produkál. Ez azért van így, mert az izomszövetek még mindig kaphatnak üzeneteket az idegrendszertől, miközben folyamatosan elvesztik funkciójukat.
Bár a test halott, még vannak működő sejtjei. Az apró organizmusok is sokáig túlélnek, ezek segítik elő a test lebomlását. Ezek a baktériumok, illetve a szervezetben levő enzimek néhány héttel a halál után kezdik el lebontani a holttestet.

Sima lesz a bőr

A halál után néhány nappal eltűnnek a ráncok. Ez az izom működésének teljes leállásakor következik be. Az arcizmok elernyednek és a bőrfelszín kisimul.

A szervezet kiürül

Bár az izmok is megmerevednek a halál beállta után, ez nem történik meg azonnal minden területen. Mikor már nem csak a felső test izmai, hanem az alsóbb testtájak is ellazulnak, ürítést eredményez és távozik a testből a bélgáz, a széklet és a vizelet.

Ezután a rothadás minden halott szervezetben elkezdődik. Az ezzel együtt járó orrfacsaró szagok akkor fordulnak elő, amikor a haldokló sejtjeink az enzimeket felszabadítják, amelyek baktériumok és gombák elszaporodását eredményezik.

Elindul a bomlás

Bármennyire visszataszító is belegondolni az élettelen szervezet lebontó folyamataiba, ez következik. A fizikai elmúlást elősegítendő, a szervezetet elkezdik felélni az atkák, a hangyák, a pókok, majd a nagyobb ízeltlábúak.

Felduzzadnak a testrészek

Ahogyan a szervek bomlanak és a belek gázokat termelnek, a szemet, és a nyelvet megduzzasztják. Ezért dülled ki a halott ember szeme, és lökődik ki a nyelv a szájból.

Folytatódik a bomlás

A sejtek továbbra is lebomlanak és a szövetek elvesztik formájukat a bomlástermékek miatt. Az elhalt szövetek egyszerűen leválnak és csak a csontváz marad a testből.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet