Nézem Film Ez történt az Oscar-gálán: Frances McDormand beszédétől a Testről...

Ez történt az Oscar-gálán: Frances McDormand beszédétől a Testről és lélekről balszerencséjéig

Promóció

Az Oscar-gála több szempontból is a diverzitás témájához fűzött hozzászólásokat, ugyanakkor az élcelődések sem hiányozhattak. Itt vannak a legemlékezetesebb momentumok Frances McDormand beszédétől kezdve Gary Oldmanen át Helen Mirrenig és Enyedi Ildikóig.

Promóció
- Advertisement -

Sok más emberrel együtt hirtelen még a Guardian sem tudta percről percre való tudósításában, miről is beszél Frances McDormand. A Három óriásplakát Ebbing határában sztárja, ahogy itt írtuk, a legjobb női főszerepért járó díjat vehette át magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Beszéde a filmipar gender-egyenlőségének egyik emlékezetes, ha nem történelmi momentuma lesz. McDormand először is felkért minden női jelöltet a teremben, hogy álljanak fel (külön kiemelve Meryl Streepet, mondván, őt mindenki követi), majd így szólt:

Nézzenek körül, mert mindannyiunknak vannak történeteink, amiket el akarunk mesélni, és projektjeink, amiket meg akarunk valósítani.

Az üdvrivalgás után, amely szavait fogadta, a beszédét az inclusion rider kifejezés használatával zárta, ez okozott zavarodottságot nemcsak hallgatói, de a sajtó körében is. Az inclusion rider egy olyan törvénykezés, amelynek alapján egy színész a filmszerződésébe foglalhatja a film színészeinek és készítőinek bizonyos fokú diverzitását. Erre azért is fontos felhívni a figyelmet, hiszen a 40-50 szereplő közül, amellyel egy hollywoodi film dolgozik, mindössze 8-10 színésznek kulcsfontosságú a származása, kinézete, a többieknél szinte mindegy. A koncepciót egy 2016-os TED Talkban fejtette ki Stacy Smith, miután kutatást végzett az amerikai filmek diverzitását illetően.

Miért ne tükrözhetnék híven azt a társadalmi sokszínűséget a filmek helyszínei, amilyenek a valóságban?

Bár Gary Oldman díja sem volt váratlan, azért majdnem annyira vártuk már ezt a megérdemelt győzelmet, mint Leonardo Dicaprionál. A színész A legsötétebb óra legjobb férfi főszereplője lett, köszönőbeszédével pedig a 98 éves édesanyja előtt tisztelgett.

ABC News on Twitter

Gary Oldman thanks his 98-year-old mother. “Thank you for your love and support. Put the kettle on. I’m bringing Oscar home.” https://t.co/lJd891ISOk #Oscars https://t.co/N3HLidEb0t

Greta Gerwig volt mindössze az ötödik nő, akit a legjobb rendező díjára jelöltek, amelyet a díjat átadó Emma Stone ki is emelt a jelöltek bemutatásakor: Itt van ez a négy férfi, és Greta Gerwig.

A társadalmi felszólalás mellett persze az Oscar-gála a különleges ruhák, a villogás és az indokolatlan jet-skik helye is. Jimmy Kimmel, az est vezetője ugyanis ezt ajánlotta fel annak, aki az este legrövidebb beszédét tartja majd. Az estét a mozitörténet is megemlegeti majd: az Egy fantasztikus nő szereplője, Daniela Vega az első nyíltan transznemű ember, aki díjat adhatott át a gálán. Jordan Peele az első afro-amerikai, aki a legjobb forgatókönyvért járó szobrot hazavihette, James Ivory pedig 89 évesen a legidősebb, aki díjat vehetett át. Ivory a Szólíts a neveden írója, aki a film fiatal szereplője, Timothée Chalamet előtt tisztelgett öltözékével a gálán.

James Ivory / Fotó: Angela Weiss

Enyedi Ildikó a díjátadó után az M1-nek nyilatkozott Los Angelesben Deák Kristóffal. Azt mondta, körülbelül erre készült:

Nagyon nagy kaland volt, nagyon szép volt, nagy boldogság volt dolgozni, és ami azóta történt a filmmel, az azt bizonyítja, hogy jól dolgoztunk.

A rendező már az új filmje előkészületein, Füst Milán A Feleségem története című regényének adaptációján dolgozik.

Helen Mirren kezébe nyomtak egy tequilát. / Fotó: Robyn Beck

Jimmy Kimmel jet-ski felajánlását egyébként Helen Mirren mutatta be, az pedig már csak hab a tortán, hogy előtte bedobott egy felest a vörösszőnyegen. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3