A legkisebbeknek szóló Instagram nagyban számít a szülői felügyeletre is, de olyan funkciókat is fejlesztenek, amelyek révén idegenek nem tudják megkörnyékezni a kiskorú felhasználókat.

A legfontosabb feladat így is a szülőkre hárul

A Facebook külön Instagram gyerekeknek közösségi oldalt indítana a 13 év alattiak számára, írja a The Guardian. A hírt először a techcég belső közleményeiben osztották meg, onnan került ki a médiába. 

A közösségi oldal célja, hogy biztonságos környezetet alakítson ki azon 6-12 év közötti gyermekek számára, akik fent szeretnének lenni a népszerű fotómegosztó oldalon.

Facebook Instagram Gyerekeknek
Az Instagram Gyerekeknek Készülő Platformját Szülői Felügyelet Melletti Használatra Tervezik / Fotó: Getty Images

Bár a szabályzat szerint nem regisztrálhatna 13 év alatti személy a platformra, a cég jelenleg nem tudja ellenőrizni, hogy ez ne forduljon elő. A szintén 6-12 év közötti gyerekeknek szóló Messenger Kids-nél már bevált példa alapján szülők által ellenőrzött Instagram gyerekeknek-felületet kívánnak kialakítani. A Netflix gyerekeknek szóló applikációja is „jelent” a szülőknek, akik így tudják követni, hogy csemetéik milyen műsorokat néznek.

Egyre több kisgyerek nyaggatja azzal a szüleit, hogy hadd regisztrálhasson a platformra, hogy ott is tarthassák a kapcsolatot a barátaikkal. Jelenleg nem túl sok lehetőség áll a szülők rendelkezésére, ezért további olyan megoldásokon dolgozunk, amelyek megfelelnek a gyerekek igényeinek, és amelyeket a szülők felügyelhetnek

– mondta a Facebook szóvivője.

Azt, hogy ne fordulhasson elő, hogy egy 13 év alatti gyerek regisztrálhasson a „felnőtt” Instagramra, mesterséges intelligencia fogja ellenőrizni – feltehetően a felhasználók posztjai és egyéb aktivitása alapján.

Az Instagram gyerekeknek a fiatalok védelmére fókuszálna

A cég azt is bejelentette, hogy új biztonsági funkciókkal is bővítik az Instagramot, így ezentúl felnőttek kéretlenül nem küldhetnek üzenetet kiskorúaknak. A platform figyelmeztető üzenetet küld a tinédzsereknek, ha egy felnőtt egyszerre sok 18 év alatti felhasználót jelölt be ismerősként vagy küldött nekik üzenetet. Ezenkívül valamilyen módon megnehezítik a felnőttek számára, hogy fiatalkorúakra kereshessenek rá és követhessenek. A fiatalokat pedig arra kéri a Facebook, hogy lehetőleg állítsák zártra a fiókjukat már a regisztrációnál.

Egy februárban közzétett felmérés szerint az ausztrál kamaszok 57%-a használja az Instagramot. 30%-uk válaszolta, előfordult már vele, hogy egy idegen ráírt, és 20%-nak küldtek már valamelyik közösségi oldalon nem kívánt, illetlen tartalmakat. 

Nem csak a pedofilok miatt érdemes azonban odafigyelni a gyerekek, kamaszok közösségimédia-fogyasztására. Egy kutatás nemrég kimutatta, hogy leginkább 14 éves korban fogékonyak a fiatalok az összeesküvéselméletekre, amelyek rendkívül könnyen terjednek a közösségi oldalakon, akár a kamaszok által bálványozott sztárok által is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet