Szibériában betiltották a kínai Fálun Gong spirituális mozgalmat

„Ezt koholt vádnak tartjuk, és természetesen megfellebbezzük az ítéletet, amely nem befolyásolja más oroszországi szervezeteink tevékenységét” – mondta a Falun Gong mozgalom egyik képviselője.

A Jehova tanúit sem szívleli az orosz kormány

A noviszibirszki fellebbviteli bíróság betiltotta a Fálun Gong néven ismert kínai spirituális mozgalmat, amelyet a Kínai Kommunista Párt az 1990-es évek óta próbál felszámolni – írta a Szabad Európa. Az orosz hatóságok az elmúlt időszakban nemcsak a Fálun Gongot, de más vallási és spirituális szervezeteket is sújtottak a szélsőségességekről szóló szigorú orosz törvények alapján.

falun gong mozgalom betiltas
A Falun Gong néven ismert kínai spirituális mozgalom tagjai tüntetnek Los Angelesben 2015-ben / Fotó: Keipher McKennie / Getty Images

Erre a 2016-ban elfogadott, úgynevezett Jarovaja-törvény ad lehetőséget, az orosz hatóságok pedig intenzívebben nyomoznak és indítanak bírósági pereket egyes kisebb vallási csoportok – köztük különösen a Jehova tanúi – ellen.

Egyik tagjukat börtönbe is zárták

A történet még a nyáron indult, amikor a Novoszibirszktől keletre fekvő Hakászia Köztársaság Legfelsőbb Bírósága elutasította a helyi ügyészek beadványát, hogy minősítsék szélsőséges szervezetnek a kínai mozgalmat.

Ezzel lényegében betiltották volna a mozgalmat. Kedden viszont a novoszibirszki fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a helyi bírák döntését.

A Fálun Gong egyik képviselője, Okszana Scsjotkina arról beszélt Szabad Európa helyi szolgálatának, hogy korábban megbírságolták a mozgalom egyik tagját, egy másikat pedig három napra börtönbe zártak, mert a mozgalom tanairól szóló könyvet terjesztettek. Erre hivatkozva kezdeményezték az ügyészek a mozgalom szélsőségessé minősítését.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Ezt koholt vádnak tartjuk, és természetesen megfellebbezzük az ítéletet, amely nem befolyásolja más oroszországi szervezeteink tevékenységét” – mondta Scsjotkina. Egyelőre az még nem világos, hogy a régión kívül milyen hatása lehet a bíróság döntésének.

Az 1990-es évek elején alapított Fálun Gong a meditációt a hagyományos kínai tornával és erkölcsi tanításokkal ötvöző spirituális tanként határozza meg önmagát.

A csoportot több egykori tagja rideg, szektaszerű hitrendszernek nevezte, a kínai hatóságok pedig agresszíven üldözik. A csoport székhelye jelenleg New York állam egyik városában található.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból