A fáradtság manapság egyre gyakoribb probléma. Csak az Egyesült Államokban az emberek körülbelül 20%-a állítja, hogy ez akadályozza a normális életét.

Nem csak a magas szintű stressz okozhat egész napos álmosságot és fáradtságot. Az esetek 20-60%-ában ez inkább különböző fizikai, mint lelki problémák következménye, amelyek közül sokat nem is olyan könnyű észrevenni. A Bright Side összegyűjtött 5 nem túl nyilvánvaló okot, ami miatt folyamatosan fáradt lehetsz.

Túl sok koffeint fogyasztasz

Faradtsag.okai
Általában azt feltételezzük, hogy a kávé és az energiaitalok csak egy gyorsan szükséges energialöketet adnak nekünk, és teljesen elfelejtjük, hogy erőforrásaink nem végtelenek. Éppen ezért, ha túlzottan támaszkodunk ezekre az italokra, egy ideig jól érezhetjük magunkat, de másnap nagyon fáradtak leszünk. Ezenkívül a kávé nagy hatással van az alvásunkra, szegényessé és elégtelenné teszi azt. A túl sok kávéfogyasztás közvetlenül összefügg az éjszakai aggodalmakkal, valamint az éjszakai ébredések számának növekedésével, így az alvási idő csökkenésével.
Egyesek érzékenyebbek a koffein alvásra gyakorolt ​​hatására. Tehát ha bármi ilyesmit észlelsz, próbáld meg csökkenteni a mennyiséget, és nézd meg, segít-e javítani az alvás- és energiaszintedet. A zöld tea egyébként koffeint is tartalmaz, így ha ennek a „természetesebb” energiafokozónak vagy a híve, szánj egy kis időt arra, hogy átgondold, vajon ez mégis jót tesz-e az egészségednek. Nincs abban semmi rossz, ha naponta egy csésze teát iszol, azonban a túlzott fogyasztás több kárt okozhat, mint hasznot az egészségnek.

Pajzsmirigy alulműködés

Faradtsag.okai .2
A pajzsmirigy alulműködése nagyon gyakori betegség, és például az Egyesült Államok lakosságának körülbelül 12%-ánál alakul ki élete során, főleg nőknél. Ez akkor fordul elő, ha a pajzsmirigy egyszerűen nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, amely szabályozza az anyagcserénket. Éppen ezért, ha alacsony a szintje, fáradtságot érezhetünk, súlygyarapodást tapasztalhatunk, és állandóan fázhatunk.
Ami még zavaróbb lehet, hogy a pajzsmirigy alulműködése a depresszió tüneteihez is hozzájárulhat. Egy egyszerű vérvizsgálat azonban meghatározhatja, és az orvos olyan gyógyszereket írhat fel, amelyek segítenek kezelni a pajzsmirigy alulműködését és jobban fogod érezni magadat.

Alvási apnoe

Faradtsag.okai .3
Az alvási apnoe egy krónikus állapot, amelyben alvás közben légzési szünetek léphetnek fel. Csak néhány másodpercig tart, de éjszakánként többször is előfordulhat. Nagyon gyakran a légzés ismét normálissá válik, de a jelenség nagyon megzavarja az ember alvását, ami következésképpen nappali álmosságot és fáradtságot eredményez.

Egyéb tünetek közé tartozik a reggeli fejfájás, memóriazavarok, gyenge koncentráció és ingerlékenység. Ha a tünetek jelen vannak, fordulj orvoshoz – sok jó kezelés létezik erre az állapotra, amelyek segítenek javítani az alvás minőségét és a jó közérzetet.

Ételérzékenység

Faradtsag.okai .4
Sokan ételérzékenységet mutathatnak, különösen, ha Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladásban vagy bármilyen más autoimmun betegségben szenvedsz. A leggyakoribb érzékenységek a glutén, a szója, a tojás, a kukorica és a dió.
Ebben az esetben egy egyszerű vérvizsgálatot is végezhetsz, és megtudhatod, hogy van-e érzékenységed, vagy egyszerűen eltávolíthatod azt az ételt, amelyről úgy gondolod, hogy problémás lehet. Ez nemcsak az energiaszint helyreállítását segíti elő, hanem sok más tünetet is megszüntethet.

Kék fény

Faradtsag.okai .5
A kék hullámhosszban gazdag fénynek való hosszú kitettség, különösen este, jelentősen befolyásolhatja alvásunk minőségét és egészségét. Mint sok más kérdésnél, itt is kulcsfontosságú a mértékletesség. Ezért lehetőleg korlátozd az okostelefonok és táblagépek használatát, vagy csökkentsd a képernyő fényerejét. Ma már lehetséges mindezt úgy ütemezni, hogy az eszközök bizonyos órákban automatikusan megtegyék.
De ha úgy gondolod, hogy a nyomtatott könyvre váltás megmenti a helyzetet, tévedsz, mivel a hagyományos izzók is kék fényforrást jelentenek. Tehát legalább próbáld meg kicserélni a hálószobádban az izzókat olyanokra, amelyeknek M/P aránya alacsonyabb. Az M/P arány elősegíti az éberséget és elegendő vizuális megvilágítást biztosít, amely nem fárasztja el a szemet. Ha egyszerűen nem tudsz élni anélkül, hogy késő este görgetnéd a telefonod, vagy ha álmatlansággal küzdesz, a kék fényű szemüveg is jó választás lehet. Nem tesz immunissá a kék fény hatásaival szemben, de csökkenti az általános expozíciót.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.