Fekete brit írónők vezetik az Egyesült Királyságban az eladási listákat

Bernardine Evaristo és Reni Eddo-Lodge a Black Lives Matter tüntetések következtében a brit könyvpiac listáinak első helyére kerültek. Mindeközben a legnagyobb angliai könyvterjesztő, a Waterstones vonakodik az antirasszista mozgalmat támogatni.

Fókuszban a brit könyvpiac listáit vezető fekete szerzők művei

Az Amerikában George Floyd halála után kirobbant antirasszista tüntetéshullám fókuszba állította a színes bőrű művészeket, akik nyíltan elkezdtek beszélni problémáikról. Arról már beszámoltunk, hogy a fekete könyvszerzők kevesebb előleget kapnak a kiadóktól fehér kollégáiknál. Most, hogy egy új helyzet állt elő a brit könyvpiac színterén, további problémákra is fény derült.

Bernardine Evaristo Reni Eddo Lodge
Bernardine Evaristo és Reni Eddo-Lodge / Fotó: Getty Images

Bernardine Evaristo és Reni Eddo-Lodge az első két brit fekete nő, akik az Egyesült Királyságban a szépirodalmi és ismeretterjesztő eladási listák élére kerültek, írja a The Guardian. Evaristo Booker-díjas regénye, a Girl, Woman, Other június második hetében került a papírkötésű szépirodalmi alkotások eladási listájának élére. Ő az első színes bőrű női szerző, akinek sikerült megszereznie az első helyet.

Tíz írónő a közelmúltban megjelent és letehetetlenül izgalmas olvasmányát ajánljuk

Ahogy lassan újraindul az élet Magyarországon is, a kiolvasott karanténolvasmányok helyett elkezdhetjük beszerezni a nyaraláshoz, hétvégi pihenésekhez való könnyedebb olvasmányokat. A Harper’s Bazaar gyűjtése ehhez a lehető legjobbkor jött: angolul tudó olvasóinknak ajánljuk az alábbi, többségében egészen friss megjelenésű regényeket. A koronavírus káros hatásai mellett pozitív hozadéka is van a világjárványnak.

Eddo-Lodge pedig a 2017-es kiadású művével, a Why I’m No Longer Talking to White People About Race (Miért nem vitázom már fehérekkel rassz témában?) kötettel lett az első brit fekete szerző, aki megszerezte a nem-fikciós kategória első helyét. Barack és Michelle Obama, valamint Lorraine Pascale brit séf a keménykötésű ismeretterjesztő kategória első helyezettjei voltak korábban.

No Title

No Description

Eddo-Lodge elmondta, a könyvkiadók szégyene, hogy ilyen sokat kellett arra várni, hogy egy brit származású fekete szerző kerüljön a lista első helyére. A Black Lives Matter mozgalom tiltakozási hulláma nyomán több sikerkönyv-szerző is megszólalt a túlnyomóan fehérek uralta könyvkiadói szektor ellen. Június 10-én Dorothy Koomson bestsellerszerző Nii Ayikwei Parkes és Courttia Newland támogatásával az Egyesült Királyság kiadóvállalatait „fekete szerzők számára ellenséges környezetnek” nevezte, és bírálta a közösségi oldalakon közzétett megtévesztő bejegyzéseiket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Éveken át értésemre adták, hogy nem köpnének le engem és a fajtámat, ha elégetnének minket, most meg engedelmességet követelnek a kisebbségektől. Miért is? Hogy megalázhassanak, demoralizálhassanak és eldobjanak? Elég volt a támogató szavakból, a tettekkel kell a fekete szerzők számára javítani a könyvkiadók feltételein… Elég volt a nyilvánosság előtti pózolásból, oké?[/perfectpullquote]

– szólt be igen kemény hangon Koomson.

Nincsenek most abban a helyzetben, hogy jótékonykodjanak

Mindeközben pedig a Waterstones munkatársai elindítottak egy petíciót, hogy a cég anyagilag is támogassa a Black Lives Matter mozgalmat, ha már jelentősen megnőtt az antirasszista témájú könyvekből származó bevételük. Eddo-Lodge és Evaristo mellett Layla F. Saad Me and White Supremacy (Én és a fehér felsőbbrendűség) Akala Natives (Bennszülöttek) és Robin DiAngelo White Fragility (Fehér érzékenység: Miért olyan nehéz a fehér emberek számára a rasszizmusról beszélni?) című könyvei találhatóak az eladási lista első öt helyén.

As the #BlackLivesMatter movement gathers momentum, many readers have been asking for books to help them to engage with and self-educate on issues of racial prejudice and injustice. For those looking for somewhere to start or continue that journey, head over to waterstones.com/blog/read-against-racism-an-essential-book-list

No Description

Bár az eredetileg kizárólag alkalmazottaknak szóló petíciót azóta már nyílttá tették, tehát bárki csatlakozhat hozzá aláíróként, egyelőre nem talált kedvező fogadtatásra a vezetőségnél.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy gondoljuk, elérkezett az idő, hogy a Waterstones az Instagram-posztokon és Twitter-bejegyzéseken túl érdemben is támogassa a feketéket, akikre alapvető szüksége van áruházunknak[/perfectpullquote]

– hangsúlyozzák az aláírók.

Könyvek, amik megértetik velünk, mi zajlik a világunkban, és mit tehetünk a rasszizmus ellen

Az emberek kimerültek. Két pandémia is sújtja a világot: a Covid-19, és annak minden rejtelmessége, valamint az etnikai kisebbségek ellen irányuló igazságtalanságok és elnyomások hadjárata, amit sokszor a fehér, magukat felsőbbrendűnek gondolók csoportja vált ki vagy legalábbis lobbant fel. A két pandémia közül az egyikre lehet gyógymódot találni, netán megtanulni együtt élni vele.

A Waterstones sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy jelenleg „a legjobb szándékuk ellenére, nincsenek most abban a helyzetben, hogy jótékonykodjanak”. A járvány miatt március 23. óta csak az online értékesítés működik, minden üzletük zárva tart és az alkalmazottaik többsége szabadságon van.

James Daunt, a Waterstones ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a cég még dolgozik azon, hogyan tudnának a jövőben pénzügyileg is hozzájárulni a mozgalomhoz. Daunt a jelenlegi kedvezőtlen helyzetben óvatosságra int, hiszen úgy tűnik, a cég sem lesz nyereséges a közeljövőben.

Happy Publication Day to this Wonderful Novel, Wonderful Writer @britrbennett and Wonderful Publisher, Shamaine Lovegrove @Shar_love_ @dialoguebooks @hachetteuk! There will also be a UK @waterstones special edition with a foreword by Mz Evaristo. Enjoy! #writersofinstagram #writers #blackwriters #bernardineevaristo #thevanishinghalf

No Description

Evaristo, aki nem csak az első fekete, de az első színes bőrű nőként került fel az eladási lista első helyére, meggdöbbentőnek nevezte a helyzetét. Rajta kívül csak Marlon James került fel a listára színes bőrűként, miután 2015-ben a jamaikai író regénye, az A Brief History of Seven Killings (Hét gyilkosság rövid története) Booker-díjat nyert.

A Black Lives Matter mozgalom számára már rengeteg sztár és cég is adományozott. A napokban Jennifer Aniston utalt egy jelentősebb összeget. De már a független divatmárkák is összefogtak és egy New York-i kreatív ügynökség is támogatja a kisebbségeket.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból