Fekete-Győr András, a Momentum elnöke ugyan nem mondott beszédet a Fudan Egyetem megépítése ellen szervezett tüntetésen, de ő is részt vett rajta és interjút adott lapunknak. Mint mondta, ha nem mutat az ellenzék erőt, nem veszi a kormány komolyan őket.

Szinte minden ellenzéki párt részt vett

Demonstrációt szervezett Jámbor András, a Fővárosi Önkormányzat munkatársa, valamint  a Szikra Mozgalom Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! címmel június 05-én. A megmozdulást a kétes hitelekből épülő, a Diákváros javarészét elfoglaló, kínai Fudan Egyetem ellen hívták életre. Az eseményhez majdnem minden ellenzéki párt csatlakozott. Több ezren vettek részt a tiltakozáson.

Fudan Egyetem-tüntetés: „Orbán Viktor minden képzeletet felülmúló vagyonnal a zsebében fog megbukni”

Több ezren vettek részt a tiltakozáson.

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk

A tüntetésen Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, miniszterelnök-jelölt is részt vett, aki villáminterjút adott a ContextUsnak.

Fekete-Győr András mellett Márki-Zay Pétert is meginterjúvoltuk, ezen a linken olvasható.

Fekete-Győr András: „Nem fog elkezdődni az építés”

ContextUs: A tüntetőkkel haladt a demonstráció során. Melyik molinó tetszett a legjobban?

Nem is tudom, hogy láttam-e molinót. Talán a „Nem leszünk Európa Kínája” tetszett a legjobban. De ennél biztos voltak jobbak is. (nevet)

ContextUs: A Kossuth téren beszédet mondott Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina és Jámbor András. Fekete-Győr Andrást nem hallhattuk.

A Szikra mozgalom és Jámbor András (a Mérce volt főszerkesztője, miniszterelnök-jelölt – a szerk.) volt a szervező, és olyan polgármestereket kértek fel, akiknek konkrét köze van a Fudan-ügyhöz, mert budapestiek. Ha mi szerveztük volna, én is felszólaltam volna. (mosolyog)

ContextUs: Karácsony Gergely beszédében többször visszautalt a rendszerváltásra és párhuzamot vont vele. Mint fogalmazott: „A Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszafoglalását a hatalomtól”. Egyetért ezzel?

A változás már ’19-ben elindult, amikor sok helyen megnyertük az önkormányzati választásokat és az európai parlamenti választásokon is jól szerepeltünk. Ott kezdődött el a változás, a rendszer lebontása. Minden tüntetés egy fontos mérföldkő. Egy éve nem tüntethettünk. Az utolsót a Momentum szervezte az Index mellett tavaly nyáron. Nagyon vártam már, hogy újra kint legyünk, mert ez a rendszer az erő nyelvén ért, és az erő nyelvét beszéli. Ha nem mutatunk erőt, nem vesznek minket komolyan. Úgy vélem, ezt meg tudtuk tenni most.

Fekete-Gyor Andras Interju Fudan Egyetem Tuntetes
Fekete-Győr András, A Momentum Elnöke / Fotó: Csirkés Loretta

ContextUs: Tavaly szeptemberben az SZFE-ért szervezett tüntetésen hangosabbnak és aktívabbnak érződött a tömeg.

Nem minden tüntetésnek az a lényege, hogy nekifeszüljünk a rendőrsorfalnak a Parlament előtt. De az sem mindig cél, hogy átvonuljunk a tévészékházhoz, mint a rabszolgatörvény elleni tüntetéseken, amikor a Momentum átvezette az embereket.

Egyébként azokat én is jobban szeretem, nagyobb benne a felhajtóérő.

De vannak a maihoz hasonló, békés tüntetések, amikor kiállunk és azt mondjuk több mint tízezren: nem kérünk a Fudan Egyetemből, viszont kérünk a Diákvárosból.

ContextUs: Ha az országgyűlési választásokig megkezdődik a Fudan Egyetem építése, ellenzéki győzelem esetén mi a stratégia a projekttel kapcsolatban?

Akkora a társadalmi ellenállás ezzel szemben, hogy biztos vagyok benne, nem fog elkezdődni az építése. Vissza fogjuk vonni ezt az egész projektet 2022 után. Egyébként akkor is, ha három markoló felásott ott, nem tudom, hány köbméter földet – akkor is.

Fekete-Győr András

Fekete-Győr András 2015-ben végzett jogászként az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2016-ban, ösztöndíj program keretében, a berlini Humboldt Egyetemen politikatudományt hallgatott. Ugyanebben az évben, a Momentum Mozgalom elnökévé választották, amely 2017 márciusában párttá alakult. Részt vettek a 2018-as országgyűlési választáson, bár egy mandátumot sem sikerült szerezniük. 2018-ban Fekete-Győrt az amerikai Forbes beválasztotta a harminc legtehetségesebb európai fiatal közé – közéleti kategóriában. 2021. februárjában bejelentette, indul az ellenzéki előválasztáson a Momentum miniszterelnök-jelöltjeként.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet