Október, a fekete történelem hónapja: 10 idézet polgárjogi aktivistáktól

2020 fontos év a fekete történelem jelentőssége kapcsán: a többségi társadalom is megértette, hogy több mint 50 évvel Martin Luther King halála után még mindig nagyon súlyos probléma a rendszerszintű rasszizmus.

Számos ország kormánya elismerte a fekete történelem előtt tisztelgő megemlékezést

Az Egyesült Államokból eredő fekete történelem hónapja október elsején kezdődik, de már Kanada, Írország, Hollandia és az Egyesült Királyság kormányai is hivatalosan elismerték az eseményt, írja az Independent.

Black Lives Matter Wallpapers
Aktivisták Vonulnak Freddie Gray Halála Miatt Tartott Tüntetésen, 2015. Április 29. / Fotó: Stephen D. Melkisethian

„Számtalan karibi és afrikai származású felmenőkkel rendelkező honfitársunk alakította országunk történelmét, nemzeti identitásunkat és kultúránkat, azzal a törekvéssel, hogy Nagy Britannia jobb hely legyen” – nyilatkozta Boris Johnson a megemlékezés kapcsán.

Forradalom a bíróságon: csoportos emlékkiállítás nyílt a New Haven-i Black Panthers-per 50. évfordulóján

Éppen 50 esztendeje, hogy egy New Havenben zajló, megosztó perre felkapta a fejét az Egyesült Államok közvéleménye, írja a The Guardian . A Yale Egyetem akkori igazgatója, Kingman Brewster lemondóan azt nyilatkozta, nem bízik abban, hogy a feketék jogaiért harcoló aktivisták valaha is képesek lesznek elérni, hogy igazságos ítélet szülessen a feketékkel szemben bárhol az Egyesült Államokban.

2020-ban természetesen a Black Lives Matter mozgalomra terelődött a legtöbb figyelem, és a világon végigsöpörtek a rendőri erőszak és a faji megkülönböztetés elleni tüntetések. George Floyd május végi, Minneapolis-ban bekövetkezett halála arra világított rá, hogy nem egyedi, elszigetelt eset volt, hanem számos fekete esett ártatlanul áldozatul a rendőri erőszaknak.

Aktivisták generációi igyekeznek változást elérni, felhívni a figyelmet a faji egyenlőtlenségekre és a társadalomban jelen lévő rendszerszintű rasszizmusra – most tíz fekete mozgalmárt gondolatait idézzük.

Martin Luther King, polgári jogi vezető

Az az álmom, hogy a négy gyermekem egyszer majd egy olyan országban él, ahol nem a bőrük színe alapján ítélik meg őket, hanem az alapján, hogy milyen emberek.

I Have a Dream speech by Martin Luther King .Jr HD (subtitled) (remastered)

I Have a Dream” is a public speech that was delivered by American civil rights activist Martin Luther King Jr. during the March on Washington for Jobs and Fr…

Michelle Obama, korábbi amerikai First Lady

A fajok közötti különbségtétel és a rasszizmus rögvalóságában felnőve sokunk azt tanulja meg, hogy fogadjuk el ezt a helyzetet. De ha egyszer ezen túl akarunk lépni, akkor az nem elég, ha csak a feketék akarnak ellene tenni. Mindannyiunknak, feketéknek, fehéreknek, bárkinek, nem számít, ki milyen jó szándékú, becsületesen ki kell gyomlálnunk magunkból.

A DNS-elemzések a rabszolga-kereskedelem újabb árnyoldalait tárták fel

A rabszolga-kereskedelem az emberiség történelmében, számtalan birodalomban felbukkant intézményesített formában: a Római Birodalomtól az újonnan alakult Egyesült Államokig. Napjainkban pedig a Black Lives Matter-tüntetők ezért sorra döntik le az egykori rabszolga-kereskedők szobrát is. A 23andMe genetikai kutatócég tanulmánya feltárta, hogy a transzatlanti rabszolga-kereskedelem során a nőket szexuális atrocitások is érték, írja a .

Nelson Mandela, volt dél-afrikai elnök

Senki sem úgy születik, hogy a bőrszíne, származása vagy vallása miatt gyűlöli a másik embert. Az ember tanulja a gyűlöletet, és ha a gyűlölet tanult magatartás, akkor meg lehet tanítani szeretni is. Szeretni sokkal könnyebben lehet, mint az ellenkezőjét.

Maya Angelou, amerikai költő

Az előítélet olyan akadály, ami megzavarja a múltat, veszélyezteti a jövőt és elérhetetlenné teszi a jelent.

Könyvek, amik megértetik velünk, mi zajlik a világunkban, és mit tehetünk a rasszizmus ellen

Az emberek kimerültek. Két pandémia is sújtja a világot: a Covid-19, és annak minden rejtelmessége, valamint az etnikai kisebbségek ellen irányuló igazságtalanságok és elnyomások hadjárata, amit sokszor a fehér, magukat felsőbbrendűnek gondolók csoportja vált ki vagy legalábbis lobbant fel. A két pandémia közül az egyikre lehet gyógymódot találni, netán megtanulni együtt élni vele.

Ida B. Wells, újságíró és polgárjogi aktivista

Az erény nem ismeri a szegregációt, a bőrszíntől és a haj érintésétől függő önzetlenség pedig nem parancsolhat őszinte tiszteletet.

Ella Baker, emberi jogi aktivista

Addig, amíg egy fekete anya fiának halála nem lesz ugyanolyan fontos a társadalom többi tagja számára, mint egy fehér anya fiának halála, mi, akik a szabadságban hiszünk, nem lankadhatunk.

Skai Jackson a Twitter segítségével leckézteti meg a rasszista hangadókat

A K-pop rajongók trollkodással igyekeznek visszaszorítani a rasszizmust a közösségi platformokról, míg az antirasszista tüntetők szoborrongálásokkal próbálják felvenni a harcot a rasszizmus ellen. Mindenki a maga képességeinek megfelelően cselekszik a változásért, így tesz a Disney-sorozatok sztárja, Skai Jackson is. Jackson azzal támogatja a Black Lives Matter-mozgalmat, hogy a hatalmas követőbázissal rendelkező Twitter-oldalán megosztja a rasszistán megnyilvánuló tinédzserek nevét.

Kofi Annan, Nobel-békedíjas diplomata

A tudatlanság és az előítéletek a propaganda hű szolgái. A küldetésünk tehát, hogy tudással szálljunk szembe a tudatlanság ellen, türelemmel a vakbuzgósággal szemben, nagylelkűen kinyújtott kézzel a kirekesztéssel szemben. Le tudjuk, le fogjuk és le kell győznünk a rasszizmust.

Bell Hooks, amerikai szerző

Nem szűkítem be az életemet. Nem hajlok meg senki korbácsa és senki tudatlansága előtt.

Eldridge Cleaver, politikai aktivista és szerző

Vagy a megoldás része leszel, vagy a probléma része maradsz.

Ruby Bridges, polgárjogi aktivista

Ruby Bridges Shares the Key to Overcoming Racism

In 1960, Ruby Bridges became one of the first African American children to integrate into an all-white school in New Orleans. Today, she shares how overcomin…

A kisgyerekeknek fogalmuk sincs a rasszizmusról. Azt a felnőttek tanítják meg nekik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból