Gondoltad volna, hogy a fenékformád alapján meg lehet állapítani azt, hogy mitől hízol leginkább?

Gömbölyű fenék

Mérettől függetlenül ebbe a csoportba tartozol, ha gömbölyű és arányos a feneked. Erre a típusra jellemző, hogy a fenék hízás és fogyás ellenére is megtartja a formáját. Elsősorban nem ide, hanem a combod külső felére, illetve a derekadra hízol.

A gömbölyű feneket a pajzsmirigy hormon dominanciája okozza, ha rád is ez a jellemző, akkor vigyázz az édességekkel, az egyszerű szénhidrátokkal, valamint a koffeintartalmú italokkal, mint a zöld tea vagy a kávé, mert ezektől hízhatsz legjobban. Mégsem a pluszkilók jelentik számodra a legnagyobb veszélyt, hanem a túlzott szénhidrát bevitellel összefüggően kialakuló betegségek, mint az inzulinrezisztencia. Valamint fokozottan fennáll nálad a pajzsmirigy betegségek esélye is.

Körte alakú fenék

Ha a feneked egy körtére vagy csepp formára hasonlít, akkor a tested alsó részére tudsz felszedni legtöbb felesleget. A vállaid keskenyek és a hasad is lapos, a pluszkilók a combon és a fenéken jelentkeznek legerőteljesebben. 

Kapcsolódó cikk

Ez a típus általában narancsbőrrel is küzd. Esetedben a petefészek hormonok dominálnak, melyeknél problémát okozhatnak a zsíros vagy feldolgozott húsok, a csípős, erősen fűszeres ételek, illetve a zsíros tejtermékek.

Szögletes fenék

A hízás ebben az esetben a testet kompletten érinti. A zsírfelesleg lerakódik a végtagokra, a hasra, a combra, a fenékre, az arcra is. Előnye, hogy még ha hízol is, arányos testalkatod megmarad. Márpedig a hízás esélye nálad fokozottan fennáll, ha ebbe a típusba tartozol. Hajlamos vagy felszedni extra kilókat, és ha sikerül is leadni őket, általában visszaszeded. Hogy a jójó effektust elkerüld, iktasd be életedbe a rendszeres testmozgást, laza kötőszöveteidet pedig erősítsd kollagén tartalmú étrendkiegészítővel. Domináns hormonod az agyalapi hormon, melyet az egyszerű szénhidrátok és a tejtermékek stimulálnak, ezekkel légy óvatos.

Fordított háromszög alakú fenék

A fenekedre biztosan nem hízol, sokkal inkább a felsőtestedre. Alkatodra jellemző, hogy lábaid vékonyak, izmosak, csípőd is keskeny, felépítésed alapvetően atletikus és a narancsbőr sem okoz számodra problémát. Felsőtested viszont erősebb, a széles váll, a nagyobb mellek jellemeznek. Főként a hasadon látszódik meg, ha felszedtél néhány kilót. A zsigeri zsírosodás jelenti számodra a legnagyobb veszélyt ebből a szempontból, de nem csak a jó alakodat, hanem az egészségedet is elveszítheted emiatt. Nálad a mellékvese hormon dominál, ezért belsőségeket, vörös húsokat és sós rágcsálnivalót csak mértékkel fogyassz.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet