Ferenc pápa kedden a Vatikánban fiataloknak tartott beszédet. Nagyobb toleranciára szólított fel és elítélte a populizmust, ami szerinte a gyűlölet kimutatásával kezdődik.

Majd megjegyezte, hogy Hitler és a náci Németország a populista eszközök alkalmazásával került hatalomra. Ferenc pápa arról is beszélt, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a fiataloknak megtanítsák az első és második világháború történetét. Ez azért fontos a katolikus egyházfő szerint, hogy “ne essenek ugyanabba a hibába és tisztában legyenek azzal, a populizmus hogyan terjed.”

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Fontos, hogy a fiatalok tudják, hogyan születik a populizmus. Hitlerre gondolok a múlt századból, aki ígéretet tett arra, hogy naggyá teszi Németországot. Tudnunk kell, hogyan kezdődik a populizmus: a gyűlölet kimutatásával. Nem lehet a gyűlölet kimutatásával élni   [/perfectpullquote]

– figyelmeztetett Ferenc pápa, az ANSA olasz hírügynökség szerint.

46011574 403
A Pápa A Populizmus Veszélyeire Figyelmeztet / Fotó: Getty Images / Afp / A Pizzoli

A német DPA úgy tudja, a pápa populizmussal kapcsolatos beszédére azt követően került sor, hogy egy idősebb hölggyel beszélt a keddi eseményen. A nő elmondta Ferenc pápának, hogy olaszra tanítja a migránsokat. Aggodalmát fejezte ki a menekültekkel szembeni növekvő ellenérzésekkel kapcsolatban.

A pápa azt magyarázta, a Bibliában az áll, hogy be kell fogadni a menekülteket. A nemzeti kormányoknak azonban szerinte joguk van a bevándorlás korlátait meghatározni. Egész Európának fontos, hogy mielőbb megoldást találjon a problémára.

A rendezvényen egyébként Martin Scorsese is részt vett.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk