Filmtörténeti kuriózum: 108 év után az eredeti Frankenstein újra látható

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár restaurálta a Frankenstein legelső filmes feldolgozását. Most te is megnézheted!

Már a mozgókép hajnalán is készültek olyan alkotások, amelyek a nézők rémisztgetését célozták meg. Ezek a szörnyfilmek a legelső mozinézők körében is nagy sikert arattak.

A klasszikus rémregény a Mary Shelley által írt Frankenstein tucatnyi filmes feldolgozást megért már. Az 1931-es változatot, amelyben Boris Karloff játszotta a szörnyet megelőzte egy korábbi feldolgozás is. Az Edison Manufacturing Company ugyanis már 1910-ben filmre vitte a klasszikus történetet.

Frankenstein 1931
Boris Karloff Az 1931-Es Frankenstein Film Plakátján / Imdb

Ennek a változatnak a kópiáit újította fel az amerikai Kongresszusi Könyvtár, derül ki Wendi Maloney blog-bejegyzéséből. A 13 perces rövidfilmet mindenki számára elérhetővé tették, amelynek a filmtörténeti jelentősége érdekesebb, mint maga a film.

Frankenstein 1910
Az 1910-Es Frankenstein Film Plakátja / Imdb

Az eredeti kópiákat 2014-ben vásárolta meg a könyvtár, és egy bonyolult digitális felújításon esett át.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A film főcíme és az első inzert hiányzott ugyan, de szerencsére az East Orange-beli Edison Historic Site őrzött egy másolatot ebből, amellyel ki tudtuk egészíteni a filmet. Az inzertet pedig a többinek a stílusában újraalkották. A film zenéjének megírására Donald Sosin-t kértük fel, aki nagyra becsült némafilm zeneszerző[/perfectpullquote]

– árulta el a munkálatokkal kapcsolatban Wendi Maloney.

A film teljes egészében megtekinthető a Kongresszusi Könyvtár YouTube-csatornáján, illteve itt a ContextUs oldalán. Mozi rajongók számára kötelező!

Frankenstein (1910, 1080p HD 2017 restoration)

Restored in 2017 by the Library of Congress National Audio-Visual Conservation Center, with new music by Donald Sosin (posted here with permission from the c…

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból