Az Európai Unió vezettet be egy változást, aminek következtében a mobilszolgáltatók nem tehetik ingyenessé a Facebook, az Instagram és további népszerű alkalmazások használatát.

Tavasztól minden mobilszolgáltatónál megszűnik a nullás díjszabályozás, vagyis többé nem lesznek olyan alkalmazások, amelyeket ingyenesen, adatforgalmat nem fogyasztva használhatunk, írja a Bors.

Ezidáig a legtöbb díjcsomagnál adatforgalom használata nélkül lehetett pörgetni a Facebookot, az Instagramot, a Messengert és a WhatsAppot, néhány esetben pedig a Waze-t és a Spotify-t is lehetett használni mobilinternet fogyasztása nélkül. 

Az Európai Uniós irányelv szerint a továbbiakban nem lehet nullás díjszabással népszerűsíteni az előfizetéseket. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2022 őszi határozata szerint a mobilszolgáltatóknak 2022. november 15-ig be kellett vezetniük az ilyen adatkeretű csomagok értékesítését, emellett 2023. március 31-ig meg is kell szüntetniük vagy módosítaniuk azokat a szerződéseket, amelyeknél volt valamilyen “zero rating” opció.
Az érintett applikációk különböző adatmennyiséget fogyasztanak óránként. A Facebook 90 Megabyte (MB), az Instagram 1080 MB, a Spotify 144 MB, a Waze pedig 0,4 MB-ot fogyaszt. Ez a szám a Facebook Messengernél a legkedvezőbb: ott 0,001 MB adatmennyiség fogy egy óra alatt, ami kb. 100 üzenetet jelent. Ezek tavasztól már szerepelni fognak a mobilinternet számlákon.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.