Fluor Tomi: “Mi vagyunk a szar a palacsintában”

Szerinte az a Fidesz titka, hogy „van egy karizmatikus vezetője, aki után lehet menni”.

Orwell könyve egy az egyben Magyarországról szól szerinte

Fluor Tomi interjút adott a Szabad Európának, amelyben több ízben górcső alá vették a magyar kormányt, Orbán Viktort, a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (NER) és az ellenzéket is.

A beszélgetés elején, rögtön azt tematizálja, 2010 óta mit csinált jól a kormány. A kérdésre cinikus választ adott, mint mondta, “nagyon szépen kettéosztották az országot és rengeteg karácsonyi vacsorát elrontottak”. Szerinte “ha valamit nagyon jól csináltak az abszolút az, hogyan legyenek hatással az emberekre, hogyan bontsanak le mindent módszeresen, szépen, fokozatosan, folyamatosan”. 

Nemrég újra elolvasta George Orwell sokat idézett könyvét, az 1984-t. Mint mondta, teljesen megdöbbent, hogy “itt [Magyarország – a szerk.] egy az egyben passzol minden”.

Az interjú során beszélt a Fideszről is és ugyan nem mondta ki a nevét, de Orbán Viktorról is. Szerinte az a Fidesz titka, hogy „van egy karizmatikus vezetője, aki után lehet menni”. „Szerintem egy nép, amelyik egészen sokáig infantilizálva volt, és nem nagyon adatott meg a lehetősége, hogy felnőjön és döntsön a saját életéről, egy kicsit hozzászokott az apa szerephez. Hozzászokott ahhoz, hogy van egy apu, aki majd elintézi, aki majd megoldja helyette, még ha néha szigorú is, vagy nem éppen igazságos, de majd ő eldönti helyette, mi, hogyan lesz; irányt mutat és nem kell gondolkodni” – mondta.

Fluor Tomi azt várja az ellenzéktől, hogy ismét nyugat felé tartson az ország

Hirdetések
Az ellenzéknek elhiszi, hogy ha hatalomra kerül, „talán újra nyugat felé megyünk”. „Mert most, amit hallok, elég lesújtó volt és fájdalmas. Például azt, hogy ha kell, akkor európaivá, liberálissá és érzékennyé vernek minket? Ez hangzott el. Ezek mióta szitokszavak? Európaivá vernek? Ez nekem már egy olyan mélység, egy olyan durva mondat, ami az ’50-es éveket idézi. Hanyatló nyugat, rothadó Bécs, fertő…” – mondta Fluor, aki nem érti, „hogy ha ennyire gáz a kormánynak a nyugat”, akkor miért nem Kazahsztánba vagy Oroszországba mennek nyaralni.

Egy másik, széles körben ismertté vált Orbán-idézet – “mi vagyunk a küllőbe rakott bot és mi vagyunk a tüske a köröm alatt” – szintén mélyre ment neki és lesújtó volt – fogalmazott. 

“Tényleg erre vagyunk büszkék az Európai Unió tagállamai közül, hogy másokkal kicseszünk? Juhé, mi vagyunk a telefosott fal a benzinkúti vécében, mi vagyunk a szar a palacsintában” – fakadt ki Fluor.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet