Művészi óriásplakátok – hogyan tud egy hirdetőtábla produktív politikai beszélgetést inspirálni?

A For Freedoms szervezet egyedülálló módon küzd az egyenlőségért, az okos vitákért és a művészet terjesztéséért. Alapítóik, Hank Willis Thomas és Eric Gottesman maguk is művészek, akik szerint naiv lenne a művészetet és a politikát elválasztani egymástól.

Hank Willis Thomas és Eric Gottesman talán provokátoroknak tűnnek, de munkájuk igen fontos és példaértékű egy olyan világban, ahol a nyitottság és az elfogadás még mindig rengeteg helyen gondot jelent. Bár ritkán gondolunk bele, ártatlan emberek ezrei halnak meg nap mint nap azért, mert a gyűlöletbeszédre és az ideológiák félreértelmezésére továbbra sem született megoldás vagy mert egyszerűen könnyebb elfordítani a fejünket. A két alkotó pedig azzal szeretne segíteni, amijük van és amihez értenek: a művészetükkel.

ForFreedoms
Az egyik az 52 plakát közül / Fotó: Al Día

Szervezetük, a For Freedoms 2016-ban alakult meg, nevét pedig Norman Rockwell ikonikus festményéről, a Four Freedoms-ról kapta (1943), amelyet Franklin Roosevelt egykori beszéde inspirált az embert megillető szabadságjogokról.

A For Freedoms tavaly elindította legnagyobb projektjét: a the 50 State Initiative, melyben 250 művész, 200 múzeum, könyvtár és egyetem működött közre. 52 db különböző, a Kickstarter által finanszírozott hirdetőtáblát helyeztek el az 50 államban, valamint egyet Washingtonban, egyet pedig Puerto Rico-ban.

Ezen felül vitákat tartottak a szervezők az egyes városházakban, valamint művészeti kiállításokat, hogy megszüntessék a szavazásokat. A hirdetőtáblák nem kijelentenek, hanem javasolnak. Az alkotók szerint az Egyesült Államokban ezek a hirdetőtáblák inkább a fogyasztásért felelnek. Ezért is volt érdekes, hogy valamilyen művészi felülettel helyettesítsék a reklámokat, amelyek gondolkodásra késztetik az embereket.

Saul Williams: A rappelő Shakespeare, akinek művészete felkavaró

Saul Williams megerősítette hogy a hiphop lehet magas művészet, a költészet pedig menő – a kettő fúziója pedig egyenesen verhetetlen. Amerikai tanóráit kissé szüneteltetve a zene Shakespeare-je Magyarországra látogat, és a Bánkitó Fesztiválon első kézből ad „leckét” majd a hallgatóságnak. bánkitó fellépők

A cél, hogy az emberek összegyűljenek és beszélgessenek az adott politikai kérdésekről. Mindegy, hogy az illető melyik pártot képviseli, a szervezők végső soron azt szeretnék, hogy a résztvevők tanuljanak egymástól. A különbségeket csak így lehet áthidalni, a művészet pedig tökéletes platformot teremt, hogy produktív, közösségi beszélgetések jöhessenek létre. A For Freedoms alapítói a kreatív lencse segítségével árnyalják és mélyítik a problémás kérdéseket, amelyek a politikai beszédekből gyakran hiányoznak.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból