A kiszivárgott terv sok kérdést felvet a fővárosi színházak jövőjéről. Kálmán Olga Facebookon reagált a tegnapi hírre, miszerint az Emberi Erősforrások Minisztériuma, így Kásler Miklós döntené el a színházigazgatók kinevezését. Sőt, a Nemzeti Kulturális Alap megszűnhet “megújul”.

Az Artportal birtokába került előterjesztés szerint megszűnhet “megújul” a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a szerepét Nemzeti Kulturális Tanács veheti át. Az is felmerült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, így Kásler Miklós döntené el, ki kerülhet a színházak élére.

Kálmán Olga Fővárosi Színházak Színházigazgatók Kinevezése Nemzeti Kulturális Alap
Kálmán Olga / Fotó: Ajpek Orsi / Index

Ezen hírre fakadt ki Kálmán Olga, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes tanácsadója a Facebookon. Mint írta, a kormány bosszújának tartja a színházakat érintő változást. Az Artportal úgy tudja, a kormány meg akarja szüntetni a Nemzeti Kulturális Alapot, ami helyett egy “kultúrstratégiai tanács” jönne létre, megszűnne a független színházak működési támogatása, a kőszínházak igazgatói kinevezéseinél pedig egyetértési jogot kapna az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, így tehát Kásler Miklós.

Kiszivárgott információk szerint a kormány “megújul” a Nemzeti Kulturális Alapot

Az Artportal birtokába jutott előterjesztési szöveg szerint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megszűnhet jelenlegi formájában, a szerepét a Nemzeti Kulturális Tanács veheti át. Mint írja a lap, a pályázati rendszer megmaradna. Centralizált, irányított kultúra képe rajzolódik ki a törvénytervezetből. Az megkereste az Emberi Erősforrások Minisztériumát (EMMI), akik azt írták, a szervezetet nem szüntetik meg, viszont átalakítják, a tárca megfogalmazása szerint “megújul”.

Az EMMI később ezzel kapcsolatban azt közölte, az NKA nem szűnik meg, hanem “megújul”, a javaslat nem változtat az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatain a kultúrában sem, szerintük csak a színházak lehetséges működési modellje lesz átláthatóbb.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Színházat önként vállalt feladataként fenntarthat egy önkormányzat vagy fenntarthat az állam, de lehet vegyes – önkormányzati és állami  – fenntartású és finanszírozású is, és ennek megfelelően alakulnának a fenntartói jogok is. Tehát egy, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fővárosi színház működésébe az állam, a minisztérium nem szól bele. Így nemhogy csökkenne az önkormányzatok önállósága ezen a téren, hanem nő[/perfectpullquote]

– tette hozzá az EMMI.

Ez a rész nehezen értelmezhető, Kálmán Olga szerint több kérdést is felvet. Többek között ezt úgy kell-e érteni, hogy az önállóság nő, de nem lesz állami támogatás, csak a közösen fenntartott színházak esetében, a támogatásért cserébe viszont Kásler Miklós mondja meg, ki az igazgató?

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Értsük úgy, hogy ha a színházak életben akarnak maradni akkor csak ideológiailag kedves vezetők kerülhetnek az intézmények élére? Értsük úgy, hogy ez egy piti bosszú?

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet