A karantén alatt veszélybe került francia vállalkozások, a környezet és a munkavállalók jogainak védelme miatt számos politikus és szervezet is támogatja az Amazon elleni fellépést.

Boldog Amazonmentes karácsonyt!

A karantén nyertesei egészen biztosan az online kereskedők voltak. A szabadidős, szórakoztatóipari cikkek, köztük a könyvek iránt is jelentősen megnőtt a kereslet a bezártság alatt. Ugyanez várható most, a második hullámban, amit még az ünnepekre való készülődés csak fokozni fog. Éppen ezért az Amazon bojkottjára szólít fel a karácsony előtti időszakban és jogszabályokat kér a Jézuskától egy francia petíció, írja a Politico.

Franciaorszag Amazon Bojkott Karacsony
Bevásárlók Párizsban 2020 Novemberében / Fotó: Siegfried Modola/Getty Images

Neves zöldpárti politikusok – többek közt Anne Hidalgo, Párizs polgármestere és számos közismert parlamenti képviselő –, a kulturális szféra ismert alakjai, a Greenpeace és további környezetvédelmi és civil szervezetek, valamint a szakszervezetek közösen arra kérik a lakosságot, hogy idén ne az Amazonon keresztül vásároljanak karácsonyra. Természetesen a kereskedelmi kamara, a könyvesboltok érdekképviseleti szerve és számos magánszemély is csatlakozott az aláírókhoz. 

Kapcsolódó cikk

A széles társadalmi támogatást élvező kezdeményezésben minden érintett szereplőnek van valamilyen sérelme az internetes kereskedelmi óriással szemben. Megemlítik, hogy a cég jogosulatlan előnyt élvez a karantén alatt kötelezően zárva tartó helyi vállalkozásokkal szemben. Mindez csak olaj volt a tűzre a céggel kapcsolatos, régóta napirenden lévő környezetvédelmi vagy munkajogi problémák után.

A támadások kereszttüzébe került Amazon központi közéleti téma lett a francia sajtóban, amióta újra életbe léptek a járványügyi szigorítások. A feszültséget csak fokozta a közelgő Black Friday, amit éppen az amerikai tech-óriás honosított meg Franciaországban. A vállalkozások azt kérik, hogy hozzák előre, november 27-re a boltok újranyitásának napját december 1. helyett.

Jogszabályokat kérnek a fa alá

Hidalgo már korábban bojkottot hirdetett a cég ellen. Más politikusok arra szólítottak fel, hogy helyi vállalkozásoktól vásároljon a lakosság, amikor csak lehetséges. A kormány is erre biztatja a franciákat, és további anyagi támogatást is nyújtanak a vállalkozásoknak a  raktárkészletük digitalizálásához. 

Kapcsolódó cikk

Franciaországban az Amazon 20%-ban részesedik az online kereskedelemből, szemben a Németországban mért 40%-kal. 

Mit szeretnénk karácsonyra?

– teszik fel a kérdést a petícióban. A válasz: jogszabályokat! Majd felsorolják, pontosan milyen szabályokra gondoltak az Amazonnal szemben az üzleti verseny, a személyes adatok kezelése vagy a munkavállalói jogok tekintetében.

Az Amazont nem csak a francia forgalom csökkenése érintheti kellemetlenül. Pár napja ugyanis az egyik tulajdonában lévő cég termékét kellett visszahívnia mintegy 350 ezer vásárlótól.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet