Francis Lai, a Love Story és számos egyéb neves filmzene szerzőjeként ismert francia zeneszerző 86 éves volt.

Hirdetés

Francis Lai 1932-ben született Nizzában, de fiatalon Párizsba költözött, ahol Edith Piafzongorakísérőjeként is dolgozott. 1965-től kezdett filmzenéket írni, miután megismerkedett Claude Lelouch rendezővel, akinek az Egy férfi és egy nő című filmjében dolgoztak együtt, és a film is kirobbanó siker lett, illetve Lai filmzenéjét is díjazták (és egész biztosan mindenki ismeri).

Elhunyt Francis Lai, aki a Love story filmzenéjéért Oscar-díjat is kapott / Fotó: Ecran Noir

Innentől Lelouch állandó zeneszerzője lett, és ő szerezte az Élni az életért, az Élet, szerelem, halál, A csibész, a Boldog új év, az Egy egész élet és még több más Lelouch-film zenéjét is. De más, külföldi rendezők is foglalkoztatták, legnagyobb sikerét pedig a Love Story című filmmel aratta, melynek zenéjéért Oscar-díjat is kapott 1970-ben. Utoljára is Lelouch filmjében dolgozott, ez volt a tavaly mozikba került Chacun sa vie.

Love Story – Originally sung by Andy Williams (♪Music Video with Lyrics) HD

This beloved film was nominated for seven Academy Awards, including an Oscar winning musical score that became the poignant theme of the timeless romance.

Lai azonban nemcsak filmzenéket írt, hanem dolgozott a neves francia énekesnők közül Mireille Mathieu-vel (a borítófotón is vele látható) és Juliette Grecóval, míg a Love Story betétdala, a Where Do I Begin örökzöld sláger is lett Andy Williams előadásában. Nagy sikert aratott továbbá szofterotikus filmek zenéivel, mint az Emmanuelle 2 és a Bilitis. Francis Lai halálhírét Nizza polgármestere, Christian Estrosi jelentette be közleményben – írja a Le Figaro.