Idén magyar lett a világ legjobb asztrofotósa

Francsics László a holdfogyatkozást 35 fázisban bemutató fotója teljesen lenyűgözte Az Év Asztrofotósa – Insight Astronomy Photographer of the Year 2019 pályázatának zsűrijét.

Magyar nyerte az év asztrofótja 2019 díját

A verseny díjátadóját szeptember 12-én tartották Londonban – adja hírül a turistamagazin.hu portál, amelyen természetesen Francsics László is megjelent. A 2019-es év asztrofotója, egyben a Holdunk kategória győztese: Árnyékba.

2018 januárjában teljes holdfogyatkozást lehetett látni többek között Európából is, Francsics László kompozit fotója azt mutatja meg, hogyan lépett be a Hold a Föld árnyékába.

A 35 felvételből összeillesztett, a folyamatot jobbról balra szemléltető képen jól látható a Hold színeváltozása, lassú vörösbe borulása, és ami különlegessé teszi, hogy megmutatja azt az időszakot is, amíg a légköri ózon színszűrő hatására a Holdkorong széle rövid ideig kékben tündököl.

Diszkó-kockák jégből – A nő, aki művészi szintre emelte a koktélozást

“Mindig is lenyűgözött a koktélok világa, a főzés és az ételek művészi oldala, a művészet maga, sőt a molekuláris gasztronómia”- meséli a Los Angeles-ben élő fiatal nő. Kirchhoff diszkó, funk és soul DJ, így zenei ízlésének megfelelően a jégkockákat Disco Cubes-nak nevezte el. Emellett fotózással foglalkozik, és gasztrofotóit maga készíti.

(Ezt a jelenséget az okozza, hogy a Föld légkörének peremén. A sztratoszféra fölső rétegén áthaladó napfény vörösét az ózon szétszórja, míg a kék tartományt átengedi.) A kép technikai adatai: 250 mm Newton távcső f/4-es rekesszel (Sky-Watcher EQ6 Pro mechanikával), Sony Alpha 99 kamera, 35 HDR felvétel.

francsics lászló fotói az év asztrofotósa pályázat
Francsics László: Árnyékba

Steve Marsh, a BBC Sky at Night Magazine művészeti vezetője kijelentette, hogy nemcsak a verseny mezőnyéből emelkedik ki ez a felvétel, hanem eddigi élete során ez a legjobb holdfogyatkozást ábrázoló fotó, amit valaha látott.

francsics lászló az év asztrofotósa 2019
Francsics László: Infravörös Szaturnusz

Francsics László valóban az idei abszolút győztes, hiszen 4 képe is a legjobbak közé került, ebből pedig kettő meg is nyerte a kategóriáját. A verseny győztes fotója a Holdunk kategóriában lett első, a Robotic Scope (Robottávcső) kategóriában pedig az Infravörös Szaturnusz című fotója nyert.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A derült idő esélye természetesen télvíz idején rendkívül csekély, de ami nem adatott meg nyáron, az megadatott télen, mínusz 5 fokban, egy hétfő hajnalon. Aznap este nagyon is éreztem a fáradtságot, és alig-alig tudtam magam rászánni, hogy kipakoljam a felszerelést az éjszaka második felében[/perfectpullquote]

– mondja Francsics László a Turista magazinnak. Hozzátette, “amikor a feleségem meglátta a képernyőmön a nyertes fotó majdnem kész változatát januárban, akkor kijelentette, hogy ez lesz az overall winner (abszolút győztes).”

A további győztes, lenyűgöző fotók megtekintéséhez kattints a következő oldalra!

Nicolai Brügger: Az őrző

nicolai brügger sarki fény
Nicolai Brügger: Az őrző

Nicolai Brügger Az őrző fotója a Sarki fény kategória nyertese. A kép technikai adatai: Nikon D600, 15 mm f/2.8, ISO 2000, tizenkét 13 másodperces felvétel kompozitja.

Ignacio Diaz Bibillo: A Szabadság-szobor csillagköd

ignacio diaz bobillo a szabadság szobor csillagköd
Ignacio Diaz Bibillo: A Szabadság-szobor csillagköd

Ignacio Diaz Bibillo A Szabadság-szobor csillagköd a Csillagok és csillagködök kategória győztese. A kép technikai adatai: Astro-Physics 167 mm apokromatikus távcső (f/7.2), Astrodon SII, H-alpha és OIII 3 nm szűrők, Astro-Physics 1100GTO mechanika, Apogee Atlas U16M kamera, 16 óra összexpozíció.

Rolf Wahl Olsen: Az NGC 3923 elliptikus galaxis héjai a Hydra csillagképben

rolf wahl olsen
Rolf Wahl Olsen: Az NGC 3923 elliptikus galaxis héjai a Hydra csillagképben

Rolf Wahl Olsen Az NGC 3923 elliptikus galaxis héjai a Hydra csillagképben fotója a Galaxisok kategória első díjazottja. A kép technikai adatai: 12.5 inches házi építésű Serrurier Truss Newton távcső (f/4), Losmandy G-11 mechanika, QSI 683wsg-8 kamera, 41 óra 38 perc összeexpozíció.

Alan Friedman: Kis tűzijátékok

alan friedman kis tűzijátékok
Alan Friedman: Kis tűzijátékok

Alan Friedman Kis tűzijátékok fotója a Napunk kategória győztese. A kép technikai adatai: Astro-Physics Stowaway 90 mm apokromatikus távcső (f/20), Coronado SolarMax 90 mm szűrő, Astro-Physics ekvatoriális mechanika, Point Grey Research Grasshopper kamera, 33 millimásodperces expozíció.

Ben Bush: Ben, Floyd és a mag

ben bush ben floyd és a mag
Ben Bush: Ben, Floyd és a mag

Ben Bush Ben, Floyd és a mag fotója az Emberek és világűr kategória nyertese. A kép technikai adatai: Nikon D810 kamera (24 mm, f/1.4, ISO 4000), 10 másodperces expozíció.

Andy Casely: Az Opportunity halála

andy casely az opportunity halála
Andy Casely: Az Opportunity halála

Andy Casely Az Opportunity halála fotója a Bolygók, üstökösök és aszteroidák kategória első helyezettje. A kép technikai adatai: Celestron C14 355 mm Schmidt-Cassegrain távcső (f/26), Astronomik RGB szűrők, Celestron CGX-L mechanika, ZWO ASI290MM kamera, 9 db stackelt felvételből álló montázs.

Wang Zheng: Keresztül a történelem egén

wang zheng keresztül a történelem egén
Wang Zheng: Keresztül a történelem egén

Wang Zheng Keresztül a történelem egén fotója az Égi tájkép kategória nyertese. A kép technikai adatai: Canon EOS 5D Mark IV kamera (20 mm, f/2, ISO 6400), 10 másodperces expozíció.

Ross Clark: Az orion ékkövei

ross clark az orion ékkövei
Ross Clark: Az orion ékkövei

Ross Clark Az orion ékkövei fotója Az év felfedezettje Sir Patrick Moore-díj nyertese. A kép technikai adatai: átalakított Canon 450D asztrokamera + Canon EF 70-200 mm f/2.8L USM objektív (200 mm, f/3.5, ISO 800), Sky-Watcher Star Adventurer mechnanika, kétpaneles montázs, 3 órányi expozíció.

Shuchang Dong: Ég és föld, csillagok és homok

shuchang dong ég és föld csillagok és homok
Shuchang Dong: Ég és föld, csillagok és homok

Shuchang Dong Ég és föld, csillagok és homok fotója Az év felfedezettje Sir Patrick Moore-díj megosztott első helyezettje. A kép technikai adatai: Canon EOS 5D Mark IV kamera + 50 mm f/1.8 objektív (ISO 250), 60 darab 25 másodperces expozícióból álló kompozitja.

Davy van der Hoeven: Csillagvirág

davy van der Hoeven csillagvirág
Davy van der Hoeven: Csillagvirág

Davy van der Hoeven Csillagvirág fotója Az ifjúsági díj nyertese. A kép technikai adatai: TMB92SS 92 mm apokromatikus távcső (f/5.5), Sky-Watcher NEQ-6 mechanika, QSI 583ws kamera, Ha-OIII-SII szűrők, 16 óra 15 perc összexpozíció.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból