Francsics László a holdfogyatkozást 35 fázisban bemutató fotója teljesen lenyűgözte Az Év Asztrofotósa – Insight Astronomy Photographer of the Year 2019 pályázatának zsűrijét.

1Magyar nyerte az év asztrofótja 2019 díját

Francsics László: Árnyékba

A verseny díjátadóját szeptember 12-én tartották Londonban – adja hírül a turistamagazin.hu portál, amelyen természetesen Francsics László is megjelent. A 2019-es év asztrofotója, egyben a Holdunk kategória győztese: Árnyékba.

2018 januárjában teljes holdfogyatkozást lehetett látni többek között Európából is, Francsics László kompozit fotója azt mutatja meg, hogyan lépett be a Hold a Föld árnyékába.

A 35 felvételből összeillesztett, a folyamatot jobbról balra szemléltető képen jól látható a Hold színeváltozása, lassú vörösbe borulása, és ami különlegessé teszi, hogy megmutatja azt az időszakot is, amíg a légköri ózon színszűrő hatására a Holdkorong széle rövid ideig kékben tündököl.

Diszkó-kockák jégből – A nő, aki művészi szintre emelte a koktélozást

“Mindig is lenyűgözött a koktélok világa, a főzés és az ételek művészi oldala, a művészet maga, sőt a molekuláris gasztronómia”- meséli a Los Angeles-ben élő fiatal nő. Kirchhoff diszkó, funk és soul DJ, így zenei ízlésének megfelelően a jégkockákat Disco Cubes-nak nevezte el. Emellett fotózással foglalkozik, és gasztrofotóit maga készíti.

(Ezt a jelenséget az okozza, hogy a Föld légkörének peremén. A sztratoszféra fölső rétegén áthaladó napfény vörösét az ózon szétszórja, míg a kék tartományt átengedi.) A kép technikai adatai: 250 mm Newton távcső f/4-es rekesszel (Sky-Watcher EQ6 Pro mechanikával), Sony Alpha 99 kamera, 35 HDR felvétel.

Steve Marsh, a BBC Sky at Night Magazine művészeti vezetője kijelentette, hogy nemcsak a verseny mezőnyéből emelkedik ki ez a felvétel, hanem eddigi élete során ez a legjobb holdfogyatkozást ábrázoló fotó, amit valaha látott.

Francsics László: Infravörös Szaturnusz

Francsics László valóban az idei abszolút győztes, hiszen 4 képe is a legjobbak közé került, ebből pedig kettő meg is nyerte a kategóriáját. A verseny győztes fotója a Holdunk kategóriában lett első, a Robotic Scope (Robottávcső) kategóriában pedig az Infravörös Szaturnusz című fotója nyert.

A derült idő esélye természetesen télvíz idején rendkívül csekély, de ami nem adatott meg nyáron, az megadatott télen, mínusz 5 fokban, egy hétfő hajnalon. Aznap este nagyon is éreztem a fáradtságot, és alig-alig tudtam magam rászánni, hogy kipakoljam a felszerelést az éjszaka második felében

– mondja Francsics László a Turista magazinnak. Hozzátette, “amikor a feleségem meglátta a képernyőmön a nyertes fotó majdnem kész változatát januárban, akkor kijelentette, hogy ez lesz az overall winner (abszolút győztes).”

A további győztes, lenyűgöző fotók megtekintéséhez kattints a következő oldalra!