A Freeszfe Egyesület megkapta az új épületet, ahol új kulturális és oktatási központot hoznak létre. Azonban a Fidesznek a döntés, miszerint a Damjanich utcai helyszínt kapták meg, nem tetszik.

Megvan a Freeszfe Egyesület új épülete

Hétfő délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) egykori és jelenlegi tanulói, valamint oktatói egy piros-fehér szalaggal átkötött ollót juttattak el az Uránia mozitól a Freeszfe Egyesület új otthonáig, a Damjanich utca 4. szám alatti épületig, ahol egy új kulturális és oktatási központot terveznek kialakítani. A vonulás során az ollót egymásnak átadó hallgatók és oktatók arról beszéltek az élő Facebook-közvetítés alatt, hogy milyen képzésekben és projektekben vettek részt eddig az SZFE-n, és mit terveznek végezni az egyesület keretein belül.

Niedermuller Peter Freeszfe Egyesulet Szfe Damjanich Utcai Epulet
Niiedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere átveszi a Freeszfe Egyesület új épületének kulcsát / Fotó: Botos Tamás / 444

Az épületet a VII. kerületi önkormányzat biztosítja az egyesület számára, a nyilvános átadó előtt a kerület DK-s polgármestere, Niedermüller Péter tartott rövid beszédet. Emlékeztetett az SZFE Vas utcai főépülete előtt tartott vasárnapi emlékezésre és az Ódry Színpad búcsúztatására, ahonnan szerinte a kormány elűzte az egyetemet.

Ami az elmúlt hónapokban a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül történt, az a magyar kulturális élet egyik legnagyobb szégyene

– mondta Niedermüller, aki ugyanakkor azt reméli, hogy a Damjanich utca 4. ugyanolyan központja lesz a hazai színházi kultúrának és művészeteknek, mint amilyen az SZFE volt.

Kapcsolódó cikk

Az egyesület tagjainak azt kívánta, hogy szabadon tudjanak itt alkotni, és egyúttal arra kérte őket, segítsenek Erzsébetvárosnak, hogy Budapest egyik oktatási és kulturális központjává tudjon válni.

Nem arra van szükség, hogy központilag előírják, ki mit csináljon, hanem arra, hogy szabadon olyan művészetet hozzatok létre, ami előremutat

– mondta Niedermüller, aki az ollóval ezután átvágta az épület előtt kifeszített piros-fehér szalagokat, és átadta a kapu kulcsát az egyesületnek.

"Helyeket be lehet zárni, de a szellemet nem"

Az 1894-ben épült, korábban több iskolának is otthont adó eklektikus épületet 2012-ben újították fel. 1920-tól 1944-ig ebben a házban működött a volt német birodalmi iskola, majd a második világháború után, 1945-ben itt szervezte meg Both Béla a Szabad Színház társulatát. 1955-től megszűntéig a Dekoratőr Iskolának adott helyet, írja a Mi Erzsébetvárosunk blog.

Freeszfe Egyesulet Uj Epulet Damjanich Utca
Felkerült a Freeszfe Egyesület táblája is az új épület erkélyére / Fotó: Botos Tamás / 444

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a Facebook-oldalán azt írta: „Úgy van, ahogy Mácsai Pál mondta bölcsen: helyeket be lehet zárni, de a szellemet nem.” Szerinte a főváros egyes önkormányzatai a lehetőségeikhez mérten segítik, hogy mindenféle „kormányzati rombolás ellenére Budapest a sokszínű és minőségi kultúra otthona maradhasson. Ehhez pedig szükség van az SZFE szellemiségére” – írta.

A Fidesznek nem tetszik a döntés

A hírre reagált Bajkai István, fideszes országgyűlési képviselő, aki „brutális balliberális erőszaknak” nevezte, hogy az egyesület megkapta a Damjanich utca épületet. Szerinte ugyanis azt a Molnár Antal Zeneiskola számára újíttatta fel az előző, fideszes városvezetés. Ebben az iskolában tanult korábban Kocsis Zoltán zongoraművész és Presser Gábor is. 

Bajkai nyilatkozata szerint Niedermüllerék politikai célra használják fel az épületet.

Hozzáfűzte: a Fidesz vizsgálja, hogy milyen jogszabályt sértett az önkormányzat a pályáztatás során, illetve felszólította azt, hogy adjon más épületet a zeneiskolának.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk