Frei Tamás is elmondta, mit gondol az orosz-ukrán háborúról.

A volt tévés újságíró, író és üzletember terjengős Facebook-posztban fejtette ki a véleményét arról, mi lehetett Vlagyimir Putyin oka arra, hogy támadást rendeljen el Ukrajna ellen. A posztot a Blikk is szemlézte.

Frei Tamás az Agárbárók című dokuregényét hívta segítségül, hogy választ találjon az általa feltett kérdésre: “Egy őrült háborúja? Ilyen egyszerű lenne?”. A 2015-ös Krími-válsággal foglalkozó regénye készítésekor Frei az amerikai politikai élet akkori nagyágyúival beszélgetett, demokratákkal és republikánus kongresszusi politikusokkal. Ők úgy gondolták:

hiba volt a kelet-európai országokat a NATO-ba bevenni, és aztán a Nyugat határait még tovább tolni, és csak tolni és tolni, most már egészen az alvó orosz medve torkáig.

“A hidegháború idején Szentpétervártól Berlinig tartott az oroszok védelmi pufferzónája, vagyis 1600 kilométer széles volt. Ma viszont Észtország keleti határától már csak ennek az egytizede, összesen 160 kilométer.” Ezt az amerikai elit jelentős része súlyos hibának tartotta. “A hidegháborút nem szabadott volna az összeomló Szovjetunió pillanatnyi és legyengült állapota szerinti határokkal lezárni és Európa térképét az alapján átrajzolni. Mert ez hosszútávon hiba és provokáció”.

Magyarországot és a többi volt szovjet „műhold-országot” szerintük sosem szabadott volna bevenni a NATO-ba, hanem semleges ütközőzónának kellett volna meghagyni őket, mert egyszer úgyis feltámad az orosz medve” – írta az üzletember közösségi oldalán.

Arról, hogy hogyan reagáltak a magyar hírességek a szomszédos országban kitört háborúra, ebben a cikkünkben írtunk korábban. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet