Fringe nélkül nincs nyár: az Edinburgh-i Fesztivál online repertoárral jön

A koronavírus-járvány folytán a legtöbb idei fesztivál elmarad, ám az Edinburgh-i Fesztivál szervezői felkészültek az igencsak furcsa, résztvevők nélküli Fringe-szezonra. Online fellépésekből azonban nem lesz hiány. 

Sokszínű Fringe fesztivál

A koronavírus-járvány folytán a legtöbb idei nyári fesztivál elmarad. Nem kivételek ez alól a brit szórakoztatóipar legnagyobb fogásai sem, a Glastonbury, a Reading és a Leeds  is kénytelenek voltak elhalasztani zenei eseményeiket. 

edinburghi fesztival
Az Edinburgh-i Fesztivál plakátja / Fotó: Fringe

Az Edinburgh-i Fesztivál szervezői egyedülálló módon oldották meg a kialakult helyzetet. Látogatómentes eseményekre készülnek, amelyek online követhetők. A világ legnagyobb művészeti fesztiválján általában 250 ezer látogató vesz részt, írja a The Guardian. A szervezők évente megközelítőleg 4 ezer műsorral, kabaréval, operával, komikus előadással, színházzal, cirkusszal és táncbemutatóval nyűgözik le a résztvevőket. Tavaly olyan komoly társadalmi témákat járt körbe az Edinburgh-i Fesztivál, mint a brutális homofób gyilkosságok, a nigériai nők jogai, valamint az autoriter populista vezetők felemelkedése. Az informálás mellett azonban nagy hangsúlyt fektetnek a lenyűgöző megjelenítésre is. Többek között VR-technológiával arattak elsöprő sikert a 2017-es bemutatóikon. Egy korábbi cikkünkben pedig részletesen kitértünk az ott bulizókra és a feledhetetlen hangulatra is. 

Nem kell bánkódni

Idén áprilisban azonban az Edinburgh-i Fesztivál szervezői bejelentették, hogy a koronavírus miatt nem kerülhet sor az idei élő bulisorozatra. A skót kormány múlt heti bejelentései szerint az augusztusi élő adásokba vetett remény is egyre inkább halványulni kezd. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Koncentrációnk teljes mértékben a digitális szférára korlátozódik. Soha nem tettünk semmit, ami nem igazodott a skót kormány tanácsaihoz[/perfectpullquote]

– jelentette ki Shona McCarthy, az Edinburgh Festival Fringe Society vezérigazgatója. A szervezők továbbá kifejtették, mire számíthatnak az esemény résztvevői idén. Pénteken egy 60 perces, műfajok széles skáláját bemutató, online követhető előadással indítanak. Továbbá a Fringe Pick ‘n’ Mix megtekintésére is lehetőség adódik, ahol az előadók 60 másodperces filmet tölthetnek fel magukról. A nézők választhatják ki azokat, akiket aztán hallgatni szeretnének, de véletlenszerűen is lejátszhatják zenéiket. Ezen kívül online panelbeszélgetésekből, műhelyekből és hálózati ülésekből sem lesz hiány. A FringeMakers közösségi finanszírozási kampány segíti a művészeket saját tartalmaikért és áruikért járó összegek összegyűjtésében digitális keretek között. A Fringe Society jótékonysági szervezet pedig jelentős összeget kap a regisztrációs és a jegyértékesítési jutalékokból. “A következő évig túlélünk, és minden erőfeszítésünk azon erőforrások felhasználására irányul majd, amelyekkel biztosítani tudjuk a vállalatok, a művészek és a helyszínek fennmaradását is” – tette hozzá McCarthy.

Edinburgh Feszt: Egy magyar médiamunkás kalandjai a skót fővárosban / ContextUs

Novemberben megvolt a helyszín és a darab, amit színre akarok vinni. Decemberre összeállt a csapat: színésznők, zenész, producer. Januárban az egyik szereplő visszalépett. Sebaj, új koncepció, más felállás – még aznap. Februárban lelépett a producer. Sebaj, más pénzügyi konstrukció – még aznap. Márciusban levelet kaptam a helyszín főbérlőitől: sajnos, az üzemeltető úgy döntött, hogy szállodává alakíttatja az épületet.

Magyarországon a Strand igyekszik bepótolni az elmaradt fesztiválszezont, az EFOTT pedig Flo Ridával vigasztalná a bulizókat augusztus végén. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból