A főváros vezetése a Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel hétfőn folytatott megbeszélésen megismert információk alapján "különösen" nem támogatja a Fudan Egyetem megépítését Budapesten, és különösen nem a diákváros területén — mondta sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester.

Hosszú és eredménytelen tárgyaláson vannak túl a Fudan Egyetem megépítése apropóján

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) IX. kerületi polgármester többórás megbeszélést folytatott Palkovics Lászlóval a kínai egyetemről.

A főpolgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a tárgyalás hosszú és eredménytelen volt. Eddig a kormány nem osztotta meg a kínai egyetemmel kapcsolatos elképzeléseit, most pedig kiderült, hogy “amit eddig gondoltunk, sajnos az az igaz”, több mint 500 milliárd forint magyar közpénzből egy kínai elit magánegyetem épül a diákváros területén, a diákváros pedig összezsugorodik, a 8000 kollégiumi férőhely “embertelen”, zsúfolt körülmények között valósulhat csak meg.

Karácsony-Gergely-Palkovics-László-Baranyi-Krisztina-Fudan-Egyetem
A Közép-európai Egyetem (CEU) elüldözése után nehéz komolyan venni, hogy a kormány nyitottan várja ide a világ bármelyik egyetemét. / Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg

Karácsony Gergely emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben az önkormányzati választások után azt mondta, annak eredményét a kormány elfogadja, és Budapesten nem lesz beruházás a főváros vezetésének akarata nélkül.

Akkor pedig Fudan-beruházás nem lesz, mert azt a főváros vezetése nem támogatja — jelentette ki Karácsony Gergely.

Azt mondta, Budapest, a IX. kerület és a kormány között konszenzussal létrejött, 2019. december 12-én aláírt megállapodásban szó sem esik egyetemről, ennek a módosításához pedig szintén konszenzusra van szükség.

A CEU elüldözése után a kormány nyitottan várja a világ bármelyik egyetemét?

Karácsony Gergely szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) elüldözése után nehéz komolyan venni, hogy a kormány nyitottan várja ide a világ bármelyik egyetemét. Mint mondta, megkérdezte Palkovics Lászlót, megkeresték-e az egyetemi rangsorokban a Fudan előtt álló egyetemeket, hogy akarnak-e 540 milliárd forintért Budapestre jönni. Természetesen nem kerestek meg senkit — tette hozzá.

A főpolgármester elmondta, a hétfői megbeszélésig a főváros és a kerület vezetése sem vett részt olyan tárgyalásokon, ahol a Fudan Egyetem neve egyáltalán elhangzott volna, tehát — tette hozzá — őket félre akarták vezetni. A főváros korrekt együttműködésre törekszik a kormánnyal, az eddigi megállapodásokat betartja, a kormánynak viszont el kell fogadnia, hogy a korábbi konszenzusos megállapodást a főváros nem akarja felrúgni. A főváros vezetése minden jogi és politikai eszközt felhasznál azért, hogy “a diákváros megépüljön, a Fudan pedig ne” — mondta Karácsony Gergely.

Baranyi Krisztina a hétfői megbeszélésről azt mondta, Palkovics László ahhoz kérte az egyetértésüket, hogy a Fudan Egyetem a diákváros “kisöprésével” épülhessen meg. Kérdésre válaszolva közölte, 26 helyett legfeljebb csak 7 hektáron épülhetne meg a diákváros.

Hozzátette, a főváros vezetése attól tart, hogy miközben Fudan ügyében a kerületi, illetve fővárosi népszavazási kezdeményezés a veszélyhelyzet miatt nem lehetséges, megszületnek azok a nemzetközi megállapodások amelyek “bebetonozzák” a beruházást, ezért offline és online konzultáción kérdezik meg a budapestieket: akarják-e, hogy a diákváros helyett kínai elitegyetem épüljön, és 540 milliárd forinttal adósítsák el az országot egy olyan egyetem érdekében ahol 2,5-3 milliós tandíjak lesznek?

“Június elején konzultáljunk a kínai egyetemről!” — szorgalmazta Baranyi Krisztina.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk