Demonstrációt szervezett Jámbor András és a Szikra Mozgalom Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen! címmel június 05-én. A megmozdulást a kétes hitelekből épülő, a Diákváros javarészét elfoglaló, kínai Fudan Egyetem ellen hívták életre. Az eseményhez majdnem minden ellenzéki párt csatlakozott. Több ezren vettek részt a tiltakozáson.

„Zászlók is lobognak, könnyes szemmel nézel körbe”

A Fudan Egyetem megépítése ellen szervezett tüntetésre 15 órától, az Andrássy úton, a Kodály körönd és a Hősök tere között kezdett gyülekezni a tömeg. Az esemény szervezésében – amely több hétig tartott – körülbelül kétszáz aktivista vett részt, jellemzően a Szikra mozgalomból, de csatlakoztak más pártokból is, például a Párbeszédből és az MSZP-ből. A Szikra mozgalom egyik tagja szerint, bár a tüntetés jelszavában benne van, hogy a „Fidesz ellen”, ez most nem a pártpolitikáról szól, hanem a Fudan-ügyről. Hozzátette, nem tud kormánypárti aktivistáról, aki részt vett volna a szervezésben, de örömmel fogadtak volna Fidesz- és KDNP-szimpatizánsokat is.

A demonstrációra már előre több ezren jelezték a részvételüket, így ketté, illetve három részre osztották a tömeget. A védettek – miután bemutatták a személyi és védettségi igazolványukat – korlátlanul tömörülhettek a kordonnal elszeparált útszakaszon. Akik nem rendelkeztek ezen okmányokkal, a szervízút két oldalára terelték, hogy számuk ne lépje túl a jelenleg megengedett ötszáz főt. Az oltatlan csoportokat körbe kerítették piros-fehér szalaggal.

Fudan Egyetem Tuntetes
Éppen Elszeparálják Az Oltottakat És Azokat, Akiket Nem / Fotó: Csirkés Loretta

Már a gyülekezésnél feltűntek Párbeszédes, LMP-s, Momentumos zászlók (és egy Fideszes), de megjelent Márki-Zay Péter arca is egy hatalmas molinón. Ezenfelül képviseltette magát az Adom Diákmozgalom, a Kossuth Tériek, a Civil Összefogás Életért és Szabadságért. Népszerűsítették az aHang Nyomtass Te is kampányát, és felbukkant három kínai hölgy, akik a Fálun Dáfá meditációs módszerét propagáló prospektusokat nyomtak a várakozók kezébe. 

Miközben felcsendült A Pál utcai fiúk Mi vagyunk a Grund című száma, három idős azon tanakodott, hogy hányszor tüntettek már, és nem történt semmi. Majd kiábrándultan hozzátették, ők nem fogják megélni a jobb világot. Mielőtt a menet megindult volna, az egyik hangszóróból megszólalt Orbán Viktor 2007. október 23-i beszéde: „Az államalapítás óta Magyarország nyugati ország, amely saját jószántából soha sem akar többé a Kelet része lenni. (…) Szerencsétlen és igazságtalan nagyhatalmi paktumok szorítottak ki a nyugati világból. Egy nyugati kultúrnemzet életére rátelepedett a Kelet uralma, amely megmételyezte és tönkre tette országunkat.”

Kelet helyett nyugat!

A demonstráció az Andrássy út-Erzsébet tér-József Attila utca-Széchenyi tér-Akadémia utca útvonalon haladt egészen a Kossuth térig. Elől a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, hátul, két csoportban pedig a be nem oltottak. Egy, az utóbbi kategóriába tartozó idős úr, a séta közben azon méltatlankodott: „az oltottak nem ugyanolyan magyarok vagy mi nem vagyunk azok”?

Bár a tömeg alapvetően békésnek bizonyult, néha felcsendültek Fideszt szidalmazó szavak, vagy elkezdték kántálni: „köztársaság”. Közben kreatívabbnál-kreatívabb molinókat tartottak a magasba. Olyan feliratok voltak láthatóak, mint „A lakhatási válság a rendszer válsága”, „Szabad piacon nincs szabad egyetem”, „Rezsim csökkentést akarunk”, „I’m with MTA, I’m with CEU, I’m with SZFE, I’m not with Fudan” (magyarul: Az MTA-val vagyok, a CEU-val vagyok, az SZFE-vel vagyok, de nem támogatom a Fudant), „Az oktatás nem üzlet”, „A mi egyetemünk nem a ti befektetésetek”, „Nem leszünk kínai gyarmat! Igen a Diákvárosra, nem a Fudan Egyetemre”, „Orbán, ne lopd el a jövőmet is”, „Fudan helyett CEU, kelet helyett nyugat”.

Fudan Egyetem Tunetes Elo
/ Fotó: Csirkés Loretta

A menettel tartott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelölt. Rajta kívül Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje is a tüntetőkkel sétált.

Minden politikus hazudik

Egy molinót tartó fiatalember szerint a Fudan Egyetem elleni tüntetés jó figyelemfelhívás, bár csendesebb a tömeg, mint például a „rabszolgatörvény” vagy az internetadó elleni megmozduláson. Elmondta, nincs igazán meggyőzve arról, hogy az ellenzéki összefogás érdemi változást tudna hozni, mert a Fidesz nagyon bebetonozta magát azzal, hogy intézményeket szervez ki magánkézbe. Hozzátette, Karácsony Gergely integratív személyiségnek tűnik, csak nem elég hiteles.

Először harcol valamiért, aztán kompromisszumot köt a kormánnyal. Ahogy láttuk ezt a Városliget és az Atlétikai Stadion kapcsán. Nem vagyok benne biztos, hogy nem fog majd a Fudan-ügyben is alkut kötni

– mondta.

Közben idősebbek panaszkodnak:  „hátborzongató, hogy a fiatalok nem jönnek tüntetni”. Fiatal, egyetemista demonstrálók szerint is „jellemzi a mai társadalmat egy igen apolitikus fiatalság. Kevés felelősséget vállalnak”. A lányával, Győrből érkezett kerekesszékes hölgy pedig úgy érzi, minden politikus hazudik, mert a hatalom megváltoztatja az embereket,

A lakhatási válság kiszolgáltatottjai

A Kossuth térre érve a Parlament előtti színpadhoz szintén csak a védettek mehettek. Elsőként Jámbor András – a tüntetés szervezője, a Mérce volt főszerkesztője és a hatpárti ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje – szólalt fel. Szerinte nem csak az egyetemi és a kínai hitel kérdése merül fel, hanem a súlyos lakhatási válságról is beszélnünk kell a Fudan Egyetem kapcsán.

Fudan Egyetem Tuntetes Lakhatas
/ Fotó: Csirkés Loretta

Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezet tagja beszélt a koronavírus miatt a kollégiumból kiköltözni kényszerülő kollégistákról, a kollégiumok állapotáról, az egyetem melletti munkáról, a diákhitelről, és a Diákváros előnyeiről. Majd Gede Márton és Őze Sándor aktivisták következtek. Előbbi hajléktalanként egy szállón él, ahol tizenhatan laknak egy szobában, utóbbi pedig egyetemi hallgatóként a családja támogatása nélkül nem tudná fenntartani albérletét. Mindketten a lakhatási válság kiszolgáltatottjai. Együtt küzdenek a lakhatáshoz való jogért.

A felszólalások között Szabó Benedek, a Galaxisok frontembere zenélt, aki kijelentette, szeretné elégedetlenségét a maga módján jelezni.

Kedves kormánypárti szavazók!

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Fidesz-szavazókhoz szólt. Mint kezdte, „gyanítom, hogy a téren nincsenek sokan, de talán eljut hozzájuk valami. Kedves Fidesz-szavazók, kedves KDNP-tömegbázis, ideje beszélnünk az emberről, aki elnyerte a lehetőséget, hogy intézze közös ügyeinket.”

Kapcsolódó cikk

Mint mondta Baranyi, „kevés fiatal van köztetek, ezért majdnem mindannyian emlékezhettek rá, hogy amikor Orbán Viktort megismertük, akkor még liberális volt, ateista és Újpest-szurkoló. Később polgári konzervatív lett, református és Videoton-drukker.”

Ma pedig szélsőjobboldali és a Felcsútnak szurkol. Elfogadjuk, hogy ezek a magánügyei, senkinek nem kötelező egész életében ugyanazt gondolnia, ugyanazokért lelkesednie. Bár furcsállom, de elfogadom, hogy ti Orbán Viktort a pálfordulásaival együtt szeretitek. Lelketek rajta, hogy elnézitek neki azokat a kanyarok is, amiket a Fudan beruházást közvetlenül érintő témákban tett meg

– fejezte be.

A tömeg fújólással és fütyöléssel fogadta szavait. Beszélt még az állam eladósításáról, az utcaátnevezésekről és a kormánypárti újságírókat robotzsarunak nevezte. Majd folytatta: „Orbán Viktor minden képzeletet felülmúló vagyonnal a zsebében fog megbukni”.

Baranyi Krisztina Fudan Egyetem Tuntetes
Baranyi Krisztina, Ferencváros Polgármestere / Fotó: Béres Márton

Végezetül pedig a „négy nemes” konzultáción (aHang) való részvételre buzdította a tömeget: „Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!” Baranyi után a Fran Palermo frontembere, Henri Gonzalez is koncertet adott.

Harminckét éve a Fidesz tüntetett

Karácsony Gergelyt úgy konferálták fel, „ő fogja megmondani szerte az Európai Unióban mindenkinek, hogy Magyarország visszatért a szabadság és a jogállamiság útjára”. A Párbeszéd-MSZP miniszterelnök-jelölte, Budapest főpolgármestere a Tienanmen téri világhírű fotóval kezdte felszólalását, amelyen egy fehér inges férfi két szatyorral a kezében a tankoknak elé áll (a kép 2021. június 5-én, a vérengzés harminckettedik évfordulóján eltűnt a Bing-keresőből). Ugyanezen a napon, 1989-ben Fideszes aktivisták tüntettek a kínai nagykövetség ellőtt a Pekingi vérengzések ellen.

Mint mondta Karácsony, ma azokért az értékekért kell kiállnunk, mint harminckét éve, csak azok ellen, akik akkor tüntettek. Tisztázta, nem a kínai emberek, Kína és az egyetem ellen tüntetnek, hanem a diákvárosért. Amit nem akarnak, az a „több mint ötszáz milliárd forintból, magyar adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetem”.

A Fudan Egyetem megépítése ellen szervezett demonstráció legnagyobb tapsot kiváltó megszólalása: „ötszáz milliárd forintból Jakab Péter ötvenezerszer mondhatja Kövér Lászlónak, hogy „ficsúr”, a parlamentben”. Karácsony úgy véli a kormány sokkal gyengébb, mint amilyennek látszik, mert „aki erőszakos, az soha nem lehet erős”. Végezetül ő is a konzultációra és az előválasztáson való részvételre buzdított.

Karacsony Gergely Fudan Egyetem Tunetes
Karácsony Gergely, Budapest Főpolgármestere Beszédet Mond A Fudan Egyetem Megépítése Ellen Szervezett Tüntetésen / Fotó: Balogh Zoltán / Mti

Zárásként az összes felszólaló felment a színpadra. Megköszönték a részvételt. Felcsendült Patti Smith People Have The Power című dala. A kordonokat elbontották. És oltott, oltatlannal immáron egyszerre kezdett hazafele hömpölyögni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.