A fültisztítást rendkívül óvatosan kell végezni, a pálcika megfelelő használatára érdemes odafigyelni.

Érdemes többet megtudnod róla, hiszen maradandó károsodást okozhatsz a fülednek, mégpedig úgy, hogy észre sem veszed. 

Az nyilvánvaló, hogy ha túl mélyre dugjuk a fülünkben a pálcikát, akár a dobhártyát is kilyukaszthatjuk. Azonban nem ez az egyetlen veszélye a rendszeres használatának. Sokkal gyakoribb probléma, hogy ahelyett, hogy a fülzsírt eltávolítanánk vele, azt inkább még messzebb toljuk be a hallójáratba, ahol lerakódva akár elzáródást is okozhat.
Ennek következtében a dobhártya az előtte kialakuló fülzsír torlasz miatt kevésbé fogja a rezgéseket, azaz romlik a hallásunk. Pedig a fülzsír korántsem olyan szörnyű dolog, mint hisszük. A valódi szerepe az, hogy tisztán tartsa a fület. Távol tartja a rovarokat, a port és a különféle szennyeződéseket, melyek mind árthatnak a fülnek. A fülzsír egy kenőanyag a hallójáratban, ami megakadályozza a viszketést. Ha túl sokat tisztítod a füledet, éppen ezért viszketést tapasztalhatsz.

Kapcsolódó cikk

A viszketést pedig újra fültisztító pálcikával próbálod enyhíteni, ezzel ördögi körbe keveredsz. Pedig a fül pont azért viszket, mert nincs benne elég fülzsír! A fültisztító pálcika a hallójárat bőréről eltávolítja a fülzsírt és ezzel kiszárítja a bőrt, ami viszketni kezd. A fülzsír a baktériumoktól is véd, minél kevesebb van belőle a hallójáratban, annál nagyobb a fertőzések kialakulásának esélye.
Hogy mégis hogyan tisztítsd a füled? Az orvosok azt javasolják, hogy otthon magunknak soha ne tisztítsuk a füleinket. Bízzuk szakemberre, de legyünk tisztában azzal, hogy a szervezetnek megvan a maga természetes mechanizmusa a felesleges fülzsír eltávolítására. Mikor beszélünk vagy eszünk, az állkapocs mozgása elősegíti, hogy a felesleges fülzsír kikerüljön a külső hallójáratba. Onnan pedig vagy magától kiesik vagy zuhanyozás közben a víz mossa ki.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.