A füleink akár egészségügyi állapotunkról is tájékoztathatnak bennünket.
Nem mindenki tudja, hogy a fülzsír védelmi funkcióval bír, s rámutathat bizonyos egészségügyi problémákra is. Egy fülpiszkáló segítségével könnyedén megvizsgálhatod a fülzsírod színét, a következő 8 pontot elolvasva pedig megtudhatod mit is jelent.

Szürke fülzsír

Ha a fülzsírod szürke, ám nem tapasztalsz semmiféle tünetet, pánikra semmi ok. Valószínűleg csak por. Az ilyen színű fülzsír teljesen átlagos dolog például a városi lakók körében, ugyanis a levegő szennyezettsége sokkal magasabb a városokban.

Vérfoltos fülzsír

Ha fültisztítás közben vérfoltokat fedezel fel a fülpiszkálón, az a dobhártya átlyukasztását jelentheti. Ebben az esetben a füled elfertőződhet, ami pedig fülgyulladáshoz vezethet, s ennek következtében akár a hallásod is romolhat. Épp ezért, ha vérfoltokat tapasztalsz a fülpiszkálón, mindenképp keresd fel az orvosodat.

Kapcsolódó cikk

Ful, Fulek, Halloszerv, Amit Elarul A Fuled Rolad 1

Tudtad? Ezt árulja el rólad a füled

Ha megfigyeljük a fülünket, többet megtudhatunk saját egészségi állapotunkról.

Elolvasom a cikket »

Barna fülzsír

Ha túl sok és barna színű fülzsírt észlelsz a fülpiszkálón, akkor a tested egy igen stresszes időszakon megy keresztül. A megoldás egyértelműen az, hogy néhány napig pihenj egy csendes, békés környezetben.

Fekete fülzsír

Ha csupán egyszer tapasztalod azzal nincs semmi probléma, azonban, ha a fekete fülzsír mellett, füleid egyre jobban viszketnek, keresd fel az orvosod, hiszen az gombás fertőzésre utalhat.

Fehér fülzsír

A fehér fülzsír utalhat a vitaminok és a nyomelemek hiányára, főként a vas- és a rézhiányra. Építsd bele a bab- és zabféléket az étrendedbe, továbbá egy vitaminkúra is jó ötlet.

Kapcsolódó cikk

Kellemetlen szagú fülzsír

A kellemetlen szagú fülzsír középfülgyulladásra utalhat. A szagon kívül különféle zajokat vagy füldobolást is hallhatsz időnként. Ilyen tüneteknél mindenképp érdemes felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost.

Folyékony fülzsír

Ha az utóbbi időben megváltozott a fülzsírod állaga, az egy gyulladási folyamat kezdetét jelezheti. Megéri felvenni a kapcsolatot egy specialistával.

Száraz fülzsír

A legegyszerűbb magyarázat a száraz fülzsírra, hogy kevés a testzsírod. Emellett, a bőrgyulladás és egyéb bőrbetegségek is kiválthatják a fülszárazságot.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet