Egy civil szervezet megkérte női követőit, hogy a gátszakadás következtében, szülés utáni varrás során tapasztalt kellemetlen helyzetről valljanak. Maguk a hozzászólók is meglepődtek a doktorok, szülésorvosok oda nem illő szavain, amelyeket más nőtársaik idéztek fel.

Másállapotot a szülészetben

Cikkünk megjelenése előtt néhány órája a Másállapotot a szülészetben (sic!) civil szervezet a Facebook-oldalán megkérte azon női követőit, akik már átestek gátszakadásos/gátrepedéses/gátmetszéses/szülés utáni varráson, hogy volt-e már olyan élményük, amikor a beavatkozás közben kellemetlen, oda nem illő szavakkal kommentálta az orvos az eseményeket.

Gatszakadas Szules Utan Tapasztalatok Velemenyek Husband Stitch
Gátszakadás Szülés Után / Képünk Illusztráció / Fotó: Getty Images

A civil szervezet kérésének apropója, hogy február 6-án lesz a női nemiszerv-csonkítással szembeni zéró tolerancia világnapja. A Másállapotot a szülészetben (sic!) a felhívásban azt írta, hogy az engedély nélküli gátmetszés is csonkítás.

Igen, van néhány eset, amikor indokolt a gátmetszés, de szűkebbre ekkor sem kell szabni, csak ha a nő kifejezetten ilyen kezelést vesz igénybe, ezt saját maga eldöntve és kezdeményezve

– írta Facebook-oldalán a civil szervezet, amely arra volt egészen konkrétan kíváncsi, hogy “szerintetek ez tényleg értéknövelő, örömöt fokozó beavatkozás egy női testen”.

Érzéketlen, szexista

A hozzászólások között rengeteg nő osztotta meg élményeit, amelyek nem egyszer meglepő érzéketlenségről és szexista köntösbe csomagolt bunkóságról tesznek tanúbizonyságot az orvosok-szülészek részéről.

Kapcsolódó cikk

„Jó szűkre varrom, kacsintott ki oldalra a férjemre, hátha még akarnak gyereket” – emlékezett vissza az egyik hozzászóló, aki gátszakadás okán történő varráson esett át szülés során. Volt, aki hasonlóról számolt be.

Ne aggódjon, olyan lesz, mintha még szűz lenne

– írta a bejegyzés alá, aki hozzátette, 48 öltéssel sikerült a műtét, mert “könyöklés miatt kirobbant belőlem a lányom”, és mint visszaemlékezett, a doktor szerint Dóra hibája volt mindez a “gyenge a szövetei” okán. 

Felkavarók a gátszakadás miatti műtéteken tapasztaltak

Egy másik, gátmetszéses, szülés utáni varráson átesett nő beszámolója szerint a második szülése előtt a borotválásnál szólt be a szülésznő: “látom, a főorvosúr elsőre jól összeszűkítette, ha akar harmadikat is, akkor jobban jár, ha megint ilyet kér! (első után, ahogy a férjem fogalmazott, igazi matyóhímzést kaptam).”

Kapcsolódó cikk

Egy másik hozzászóló, aki felidézte a történteket és a mai napig megkeseríti az életét, elmondta, egy később lévő rákszűrésen megjegyezték, hogy “lehetett volna szűkebbre szabni, mert így a férjem már nem fog hozzám nyúlni”.

Az egyik legfelkavaróbb és legtömörebb mondat Tímea története:

És akkor most varrunk ide egy szép kis puncit

– mondta a doktor Tímeának.

Tévedni emberi dolog, ugyanis folytatva az olvasást a kommentek között, a legfelkavaróbbak Bettina emlékei. A nő, mint írta, úgy vágták el a gátját, hogy meg sem várták a fájást. Noha tiltakozott, amikor megpillantotta az ollót, a szülést levezető doktor ráordított, hogy fogja be a száját, nem neki, hanem a gyerekének akar segíteni. A gátszakadás miatti vágást követően, folytatta a történetét Bettina, “nekiállt a kézzel tágításnak és könyöklésnek”, aminek következtében ordított a fájdalomtól, hiába próbálta tartani magát. A varrást ráadásul egy szakmai múltját tekintve fiatal orvosra bízta, aki nagyon lassan dolgozott, és ő is megjegyezte, hogy “ne ficánkoljon már” Bettina. 

Majd amikor a megaláztatások és szenvedések után feltoltak az osztályra, és azt hitték, alszok, a folyosón beszélgettek: «ez volt, amely olyan nagyon ordított?» – «Igen, ez.» – «Biztos, nem kiabált ennyire, amikor befelé ment»

– fejezte be a 2019 nyarán történtek felidézését hozzátéve, hogy sírva aludt el aznap éjjel.

Facebook

No Description

Persze nem mindenki él át hasonlót szerencséjére. Heni – hogy némi pozitivitást is vigyen a bejegyzés alá – szintén osztotta azt a véleményt, hogy “elképesztő bunkók dolgoznak ebben a szakmában”, de annak ellenére, hogy kétszer kellett “rávágni”, ahogyan ő fogalmazott, az orvos, aki kezelte, “végtelenül kedves, rendkívül fiatal orvos, hihetetlenül szépen összevarrta”. Megjegyezte, hogy attól tartott, “az életben nem fog fájdalom nélkül működni, de tévedtem”.

Szóval lehetne ezt normálisan, alázás nélkül, szakmai alázattal is csinálni, ha már valamiért az istennek sem tud kikopni a gyakorlatból

– osztotta meg véleményét Heni.

Szükséges a gátmetszés, gátrepedés utáni varrás?

A „férjöltés” (angolul „husband stitch”) egyébként egy gyakorlatban létező módszer, amelynek során a vaginális szülések közbeni esetleges gátmetszés vagy gátrepedés okozta seb bevarrásakor az egészségügyi dolgozó egy „extra” öltést is hozzáad a feltétlenül szükséges varráshoz, emlékeztet. Így a hiedelem szerint a vagina szűkítésével jobban élvezhetők lesznek a szexuális együttlétek (természetesen a férfiak számára).

A hiedelemmel ellentétben azonban az elnyújtott és szükségtelen beavatkozás valójában csak még több fájdalmat okoz a nőnek, és hosszú távon is elveheti az együttlétek örömét, de legalábbis megnehezítheti azokat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet