A 14 éves George Stinney-t 10 perc alatt ítéltek halálra, pedig semmi bizonyíték nem kötötte a gyilkossághoz, és 70 évbe telt, mire bebizonyították az ártatlanságát.

Az afro-amerikai fiú, George Stinney 14 éves volt, amikor 1944-ben megvádolták két fehér lány meggyilkolásával. Meg nem erősített jelentések azt állították, hogy az őröknek bibliát vagy telefonkönyvet kellett használniuk, mert a kisfiú túl kicsi volt a felnőtt méretű elektromos székhez, írjaDaily Star

Nővérei, Katherine Robinson és Amie Ruffner, valamint testvérük, Charles, a következő 70 évet heves harcban töltötték az igazságért, és végül 2014-ben egy bíró hatályon kívül helyezte George gyilkossági ítéletét.

Alcoluban 1944 márciusában két fiatal lányt holtan találtak egy árokban. A kislányokat utoljára akkor látták élve, amikor virágokat keresve megállították George-ot és Amie-t, hogy megkérdezzék, szerintük hol találják a keresett növényeket.
A lányok holttestét egy árokban találták meg. Testükön nem mutatkoztak harc jelei, de mindketten több fejsérülést szenvedtek. A lányok halála kétségtelenül erőszakos volt, az egyiken lyuk volt a koponyáján, a másikon pedig legalább hét ütés jelei mutatkoztak. Azonnal George-ot hibáztatták, mert látták velük beszélgetni.

A Clarendon megyei rendfenntartók azt állították, hogy George bevallotta a gyilkosságokat, miután órákon át kihallgatták úgy, hogy senki más nem volt jelen, még a szülei, egy ügyvéd vagy egyetlen tanú sem. A családnak arról sem volt fogalma, hol lehet a fiú, letartóztatása után pusztán egyszer látták viszont.

A bíróság által kijelölt ügyvéd közel semmit sem tett George védelmében. Nem hívtak be tanúkat, nem mutattak be olyan bizonyítékot, amely kétségbe vonná az ügyet, és George úgynevezett bevallása volt az egyetlen bizonyíték.
A kizárólag fehér emberekből álló esküdtszék 10 perc alatt bűnösnek találta George-ot, és április 24-én halálra ítélték. Június 16-án egy reszkető George a columbiai kivégzőkamrába sétált, egy bibliát szorongatva. Olyan kicsi volt, hogy nehéz volt az elektromos székbe ültetni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet