A brit kortárs irodalom nagyjai, mint Imtiaz Dharker, Jackie Kay és az apa-fia költőpár, Ian és Andrew McMillan versekben dokumentálják a járványt.

A költészet nem hallgathat el a nehézségek alatt sem

Carol Ann Duffy elindított egy nemzetközi költészeti projektet, olyan ismert költőkkel együtt, mint Imtiaz Dharker, Roger McGough és Ian McMillan, válaszként a koronavírus-járványra, írja a The Guardian.

Carol Duffy Kolto Koronavirus
Carol Ann Duffy, Költőnő / Fotó: Murdo Macleod

A koszorús költő Write Where We Are Now (Írjunk Ott Ahol Most Vagyunk) címmel bocsátotta útjára a projektet.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A projekt lehetőséget biztosít a kihívásokkal teli időszakra való reflektálásra és inspirációra, hogy a költők szemén keresztül alkossunk egy élő lenyomatot arról, ami most zajlik[/perfectpullquote]

– mondja a költő. Minden kedden „tapsolunk a sötétben” – sok helyen így méltatják az egészségügyi dolgozókat –, és hiányzik számára a lánya kezének érintése, amely pillanatnak nem lehet most részese a karantén idején. Duffy, a Hands (Kezek) című versét március 26-án írta, amely a kezeken keresztül tapinthatóvá teszi ezt a drámát.

Spanyol költőnő kapta az idei Janus Pannonius Költészeti nagydíjat

A Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított díjjal kitüntetett alkotót a nemzetközi zsűri hosszasan méltatta. Mint mondták, költészetét az abszolút és állandó koherencia jellemzi. A laudációban felhívták a figyelmet, hogy bár Clara Janés Nadal a hetvenes évek generációjához tartozik, eredetisége, művészete mindig egy kicsit különálló helyet biztosított neki az irodalomtörténetben.

Andrew McMillan Garden (Kert) című költeményében az egyre növekvő halottak számára reflektál.

Duffy a Manchester Metropolitan Egyetemmel együttműködve vezeti a projektet. A résztvevők között a kezdő és a feltörekvő költők mellett egyaránt vannak díjnyertes alkotók, Raymond Antrobus, Andrew McMillan, valamint a brit költészet nagyjai, Gillian Clarke és Jackie Kay.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Szükségünk van a költészet hangjára a változás és a világfájdalom óráiban. A költészet csak arra törekszik, hogy adjon a világnak, és most itt az ideje adni[/perfectpullquote]

– vélekedik Duffy.

Univerzális problémát ragadott meg versében Dharker 

Dharker a In Cranes Lean In című versében a lányával folytatott telefonbeszélgetésről ír, miközben az ablakon keresztül London kiüresedett utcáira tekint. A műben azt a szomorúságot énekli meg, miszerint a világon számos anya él karantén miatt elszigetelten a gyermekeitől, és csak telefonon keresztül tudnak egymásnak vigaszt nyújtani.

Imtiaz Dharker
Imtiaz Dharker Költőnő / Fotó: Getty Images

McMillan véleménye szerint a költőknek mindig is az volt a feladata, hogy egy történelmi lenyomatot készítsenek a világról, amelyben élnek.

Hiába nyerték el a fődíjat, szétosztották a kisebb kiadók között az irodalmi díj pénznyereményét

Fitzcarraldo Editions olyan Nobel-díjas írók munkáit publikálta, mint Svetlana Alexievich és Olga Tokarczuk , még azelőtt, hogy a rangos elismerésben részesültek volna. A kiadó a Republic of Consciousness elismerésben részesült, amely nem kevesebb mint 10 ezer font, közel négymillió forint pénzjutalommal is jár. Az összeget azonban szétosztották a döntős jelöltek között, írja a The Guardian .

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Vannak dolgok, amelyek túlmutatnak a nyelvi korlátokon, mint a halottak magas száma, az elmondhatatlan szenvedés és a csillapíthatatlan félelem[/perfectpullquote]

– fogalmaz a McMillan.

Ante a nővérek kemény munkáját idézi versben

Romalyn Ante díjnyertes költő és nővér az Unbecoming Maramot-ban így fogalmaz egy műszakja után: „Egy sötét utcában sétál egymaga, ám még nem egyedül. Nézz rá most – éjszaka éjszakát, műszak műszakot követ.”

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Az orvosok és a nővérek is kimerültek Alessia Bonari a koronavírus elleni harc frontvonalán küzd nap, mint nap. Instagram-posztban osztotta meg a munkájával kapcsolatos megpróbáltatásait, írja a . 923.4k Likes, 34.9k Comments – Alessia Bonari (@alessiabonari_) on Instagram: “Sono i un’infermiera e in questo momento mi trovo ad affrontare questa emergenza sanitaria.

A T. S. Eliot-díjas George Szirtes, magyar származású brit költő pedig a projekt elindulása óta minden nap új verest ír, míg Moira Egan és David Tait az olasz és a kínai karanténból írnak.

George Szirtes Koronavirus Vers
George Szirtes / Fotó: Graham Turner

A Manchester Metropolitan Egyetem vezetője, Malcolm Press professzor úgy véli, hogy a versek nagyon kifejezőek és érzelemdúsak, amelyek inspirálják a kreativitást és a reményt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.